Primarul Mihăiţă Negură răspunde acuzaţiilor senatorului Neculai Bereanu

Mihăiţă Negură

Mihăiţă Negură

Primarul liberal al municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a răspuns duminică senatorului PSD de Suceava, Neculai Bereanu, care a acuzat administraţia PNL de lipsa de dezvoltare a acestui municipiu, atrăgându-i atenţia senatorului PSD că în perioada în care PSD a condus Consiliul Judeţean Suceava, Câmpulung Moldovenesc nici măcar nu figura în proiectele de dezvoltare.

Într-un comunicat de presă, primarul Mihăiţă Negură îi aminteşte senatorului că acest municipiu se află în colegiul în care el a fost ales senator.

El îi atrage atenţia că în perioada decembrie 2012 – ianuarie 2015, Consiliul Local al municipiului Câmpulung Moldovenesc a avut 53 de şedinţe, iar Neculai Bereanu, ca senator din acest colegiu, nu a participat la niciuna dintre şedinţe (măcar formal şi pentru a afla de la sursă problemele câmpulungenilor, iar nu din „înflorituri şi denaturări”).

Neculai Bereanu

Neculai Bereanu

De aceea, primarul Mihăiţă Negură îl invită public pe senatorul PSD Neculai Bereanu la şedinţa Consiliului Local din data de 29.01.2015, ora 12.00, când se discută bugetul pe anul 2015, pentru a afla personal care este proiecţia bugetară, obiectivele propuse, finanţările şi transparenţa în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor proprii şi a celor alocate.

„Dacă aveţi bunăvoinţa şi interesul, după şedinţă, vă rog să ne deplasăm împreună la locaţiile celor două investiţii complexe şi majore ale municipalităţii: „Pârtia de schi în masivul Rarău” şi Centrala de cogenerare din cadru proiectului „Utilităţi şi Mediu”, întrucât observ că nu cunoaşteţi nici amplasamentul lor şi nici implicaţiile prezente şi viitoare ale unor posibile/prealabile nefinalizări, ori chiar nefuncţionări totale”, arată Negură.

Primarul se referă în comunicat şi la declaraţiile senatorului PSD care a arătat că municipiul Câmpulung Moldovenesc nu este dezvoltat din punct de vedere economic şi social în ultimii zece ani din cauza primarilor PNL şi a consilierilor PNL şi PDL.

„Poate aveţi dreptate, poate nu aveţi dreptate, însă doar pentru perioada de dinainte de 2012. În context, vă întreb: cine a fost la conducerea judeţului în perioada 1996-2008 când Câmpulungul nici nu figura în proiectele de dezvoltare ale Consiliului Judeţean?

Totodată, cine se afla la conducerea judeţului în anii 2003-2004 când municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost practic obligat să se asocieze şi să semneze un contract păgubos pentru megaproiectul „Utilităţi şi mediu” în judeţul Suceava? Cine răspunde pentru această nenorocire?”, îl întreabă Negură pe senatorul social-democrat sucevean.

Primarul susţine că timp de 20 de ani municipiul trebuie să plătească sume colosale (împrumut, dobânzi, penalităţi etc.) pentru o investiţie care nu a fost şi nu va fi niciodată funcţională în Câmpulung Moldovenesc, centrala termică, şi că timp de 3 ani a făcut zeci de adrese şi memorii pentru reglementarea juridică şi financiară a acestei investiţii, fără să aibă un răspuns favorabil.

„Iată o problemă stringentă a Câmpulungului (dar şi a altor 60 de localităţi) pe care distinsul senator, împreună cu colegii domniei sale, ar putea să o rezolve: fie printr-o iniţiativa legislativă, fie prin interpelări adresate unor ministere. Aşa cum s-au exonerat datorii istorice în alte domenii, se poate găsi o soluţie şi pentru degrevarea definitivă a celor 61 de localităţi de la plata unor împrumuturi pentru ceva imaginar”, mai spune Mihăiţă Negură.

El adaugă că în ceea ce priveşte suma de 8.000.000 lei alocată municipiului Câmpulung Moldovenesc de la bugetul de stat este evident că nu doar municipiul Câmpulung Moldovenesc beneficiază de asemenea alocări şi îi atrage atenţia senatorului PSD că în aplicarea art. 8 din Legea bugetului de stat pentru anul 2015 echilibrarea bugetelor localităţilor se face în baza altor criterii, procedura firească şi benefică pentru majoritatea localităţilor din ţară, iar suma repartizată este pentru echilibrarea bugetului local şi nu pentru o anume investiţie cum ar fi pârtia de schi.

„Într-adevăr, Consiliul Judeţean inclusiv preşedintele Ioan Cătălin Nechifor au alocat unele fonduri municipiului (sigur, în baza unor criterii tehnice legale) pentru care îi aducem mulţumiri. Ca senator în Colegiu nr. 9, deci şi al municipiului Câmpulung Moldovenesc, îl rog pe distinsul parlamentar să prezinte alegătorilor săi implicarea şi contribuţia domniei sale la finanţarea unor investiţii în Câmpulung (şcoli, grădiniţe, spitale, infrastructură etc.). Răspunsul este fără echivoc şi bazat pe date concrete: din evidenţele noastre nu avem un asemenea exemplu”, a mai arătat Mihăiţă Negură.

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc mai arată, din respect pentru adevăr, pentru cititori şi mai ales pentru locuitorii municipiului Câmpulung Moldovenesc, mai multe date privind folosirea fondurilor de la bugetul local în anul 2014.

Astfel, el a explicat că în anul 2014 s-au plătit din bugetul local: datorii restante pentru lucrările executate la pârtia de schi în valoare de 6,5 milioane de lei; alimentare cu gaz metan, apă, energie electrică, canalizare la blocurile ANL în valoare de 1,5 milioane de lei; cofinanţare proiect investiţie apă şi canal finanţat prin BDCE în valoare de 1,1 milioane lei; cumpărarea unei suprafeţe de 273,23 mp în valoare de 154.478,94 lei din spaţiul retrocedat al primăriei; lucrări de reabilitare interioară a primăriei în valoare de 400.000 lei; reabilitarea acoperişului şi a faţadei Şcolii Generale Nr. 3 „Bogdan Vodă” în valoare de 300.000 lei; reabilitarea interioară a vilei „Stadion” şi transformarea acesteia în grădiniţă cu program prelungit, în valoare de 150.000 lei; reabilitarea acoperişului şi montarea unei centrale termice pe gaz metan la Şcoală Generală Nr. 4 în valoare de 250.000 lei; reabilitarea acoperişului şi a două grupuri sanitare la Şcoala Generală Nr. 2 în valoare de 265.000 lei; montare centrală termică pe combustibil solid la Liceul Industrial de Construcţii în valoare de 120.000 lei; reparaţii instalaţii de încălzire în valoare de 20.000 lei la Colegiul Naţional Dragoş Vodă; construcţia unui adăpost pentru câinii comunitari în valoare de 130.000 lei; trotuare din pavele pe Calea Transilvaniei şi Calea Bucovinei în valoare de aprox. 400.000 lei; asfaltări străzi în valoare de 558.000 lei; achiziţionarea unui teren în suprafaţă de 1.535 mp aflat în vecinătatea Pieţei Agroalimentare în valoare de aprox. 150.000 lei; începerea lucrărilor la investiţia „Piaţă Agroalimentară”; întocmirea studiului de fezabilitate şi a expertizei tehnice a clădirii fostei primarii în valoare de 45.000 lei; montarea unui semafor la intersecţia de lângă Cimitirul Eroilor în valoare de 120.000 lei; alocarea sumei de 60.000 lei pentru finalizarea unor lucrări de investiţii la cinci biserici din municipiu; premii acordate elevilor câmpulungeni care au obţinut rezultate bune la învăţătură, în valoare de 32.000 lei.

Mihăiţă Negură mai arată că şi pentru anul 2015 sunt propuse o seamă de investiţii şi lucrări din bugetul local.

El menţionează că pentru secţiunea de funcţionare a primăriei s-a prevăzut pentru anul 2015 suma de 11.892.600 lei şi pentru secţiunea de dezvoltare 12.425.795 lei.

„Deoarece distinsul senator a afirmat direct că are informaţii că o parte a consilierilor locali au proiecte pentru beneficiul lor, cu referire la investiţiile propuse pentru anul 2015, îi solicit public să spună concret la ce proiecte şi schimburi de terenuri face referire. A vorbi la general este inutil şi ineficient. Este lăudabil interesul brusc manifestat de distinsul senator pentru municipiul Câmpulung Moldovenesc, sper să fie de bun augur şi cu condiţia de bază că municipiul Câmpulung Moldovenesc să fie beneficiarul atribuţiilor sale parlamentare. Este la îndemâna fiecăruia să adopte diferite forme de conlucrare/colaborare/îndrumare/sprijin. Sugerez distinsului senator Neculai Bereanu ca în loc de monitorizare (sunt instituţii şi organisme care se ocupă de aşa ceva) să folosească sintagma implicare activă şi eficientă la dezvoltarea prezentă şi viitoare a municipiului Câmpulung Moldovenesc”, a conchis primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: