Alegeri în Grecia

Partidul Syriza pare să fi obţinut o „victorie istorică”

SyrizaRezultatul alegerilor legislative de ieri din Grecia pare a indica „o victorie istorică” pentru Syriza şi reprezintă „un mesaj pentru Europa, a declarat purtătorul de cuvânt al formaţiuni stângii radicale, Panos Skourletis, după ce un exit-poll realizat de mai multe institute relevă un avans de peste 8 puncte procentuale pentru partidul lui Alexis Tsipras, relatează agenţiile internaţionale de presă. „Pare o victorie istorică” şi este „un mesaj care nu îi vizează numai pe greci, ci întreaga Europă, şi aduce o uşurare”, a declarat, la postul de televiziune Mega, Skourletis, după apariţia exit-poll-urilor. Victoria a fost salutată printr-o explozie de bucurie la sediul Syriza, în centrul Atenei.

Syriza, partidul stângii radicale anti-austeritate, a devansat cu peste opt puncte procentuale partidul de dreapta aflat la putere la alegerile legislative anticipate de ieri din Grecia, conform mai multor exit-poll-uri. Diferenţa ar fi de 8,5 până la 16,5 puncte procentuale, cu mult peste ultimele sondaje, la acest scrutin crucial pentru Grecia şi pentru UE.

Partidul lui Alexis Tsipras, care vrea o renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, şi renunţarea la măsurile de austeritate, ar fi obţinut între 35,5% şi 39,5% din voturi, în timp ce Noua Democraţie, formaţiunea premierului Antonis Samars, este creditată cu 23-27% din sufragii. Syriza ar urma să aibă astfel între 145 şi 158 de locuri în Parlament, 151 reprezentând majoritatea absolută. De asemenea, partidul de centru To Potami şi formaţiunea de extremă-dreapta Zori Aurii luptă umăr la umăr pentru poziţia a treia, fiecare situându-se între 6,4 şi 7% din sufragii. Dacă datele de la exit-poll se vor confirma, Alexis Tsipras, în vârstă de 40 de ani, ar urma să devină cel mai tânăr premier al ţării din ultimii 150 de ani şi primul lider al unei mişcări populare care ajunge la putere într-o ţară din UE de la începutul crizei datoriilor în 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: