Un vin alb sec de Alsacia (estul Franţei) din 1472, considerat a fi cel mai vechi vin din lume conservat în butoi, a fost transvazat într-un alt recipient, în care licoarea să-şi continue procesul de maturare. O operaţiune similară a mai avut loc de numai două ori. Păstrat încă de la început, în urmă cu peste cinci secole, în aceeaşi pivniţă, vinul a fost trecut în alt butoi printr-o operaţiune delicată, care a durat circa 30 de minute. Transvazarea a devenit necesară din cauză că butoiul în care se afla vinul data din 1718 şi s-a degradat, astfel încât avea scurgeri de lichid, a explicat Thibaut Baldinger, managerul pivniţei din Strasbourg.
După ce s-a constatat că se pierdeau cam trei litri de vin pe an, conducerea pivniţei a aşezat butoiul, în aprilie 2014, într-o cuvă de inox până la confecţionarea unui alt butoi de stejar de 450 de litri. Vinul vechi de 543 de ani îşi păstrează întreaga savoare şi are 9,4% alcool. Din el s-a băut doar de trei ori, ultima oară în 1944, când i-a fost servit generalului francez Philippe Leclerc, care a eliberat oraşul Strasbourg de trupele germane.
Comentarii