Franţa

Cel mai vechi vin din lume, din 1472, a fost transvazat într-un nou butoi

butoiUn vin alb sec de Alsacia (estul Franţei) din 1472, considerat a fi cel mai vechi vin din lume conservat în butoi, a fost transvazat într-un alt recipient, în care licoarea să-şi continue procesul de maturare. O operaţiune similară a mai avut loc de numai două ori. Păstrat încă de la început, în urmă cu peste cinci secole, în aceeaşi pivniţă, vinul a fost trecut în alt butoi printr-o operaţiune delicată, care a durat circa 30 de minute. Transvazarea a devenit necesară din cauză că butoiul în care se afla vinul data din 1718 şi s-a degradat, astfel încât avea scurgeri de lichid, a explicat Thibaut Baldinger, managerul pivniţei din Strasbourg.

După ce s-a constatat că se pierdeau cam trei litri de vin pe an, conducerea pivniţei a aşezat butoiul, în aprilie 2014, într-o cuvă de inox până la confecţionarea unui alt butoi de stejar de 450 de litri. Vinul vechi de 543 de ani îşi păstrează întreaga savoare şi are 9,4% alcool. Din el s-a băut doar de trei ori, ultima oară în 1944, când i-a fost servit generalului francez Philippe Leclerc, care a eliberat oraşul Strasbourg de trupele germane.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI