La finele lui ianuarie, la Vatra Dornei

Etapă de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală

La-sanius-pe-gheataPista de sanie „Bucovina” din municipiul Vatra Dornei va găzdui, în perioada 29 ianuarie – 1 februarie, pentru al treilea an consecutiv, o etapă de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală. Sunt aşteptaţi sanieri profesionişti din cel puţin 15 ţări, de pe trei continente, fiind aşteptată şi participarea, în premieră, a sportivilor din Noua Zeelandă.

După problemele cauzate de temperaturile ridicate de anul trecut, întrecerea a fost programată cu o lună mai devreme decât în anii anteriori. Cu toate acestea, etapa a IV-a, programată în Germania la sfârşitul acestei săptămâni, a fost anulată, gheaţa de pe pârtia nemţilor fiind necorespunzătoare desfăşurării competiţiei din cauza temperaturilor foarte ridicate.

Anul trecut organizatorii au avut emoţii din cauza vremii, temperaturile fiind foarte mari pentru acea perioadă şi gheaţa se deteriora rapid în timpul concursului. Pentru că în timpul nopţii temperaturile nu scădeau foarte mult, nu se putea interveni pentru refacerea gheţii.

„Anul acesta se pare că vremea va ţine cu organizatorii. Pregătirile sunt în grafic, vremea este mai bună decât indicau prognozele, la sfârşitul săptămânii au fost minus 12 grade, cu toate că prognoza dădea minus 3. Pârtia este îngheţată, mai sunt lucrări de finisare şi nu există niciun risc să nu se ţină competiţia”, ne-a declarat prof. Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, şi şeful comitetului de organizare a etapei a V-a a Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală.

Pentru a evita eventualele probleme cauzate de creşterea temperaturilor şi deteriorarea gheţii, organizatorii etapei de la Vatra Dornei au produs plăci de gheaţă.

„Este un volum de muncă infernal, dar este o soluţie foarte bună, gheaţa produsă este de o calitate foarte bună. Cunoaştem de anul trecut punctele vulnerabile ale pârtiei şi am încercat să ne luăm măsuri suplimentare de siguranţă pentru a nu risca şi să stricăm concursul pentru că 60% din reuşita unei coborâri o reprezintă pista”, ne-a declarat prof. Octavian Pungovschi.

Prima zi oficială de concurs este 29 ianuarie, dar conform profesorului Octavian Pungovschi există solicitări din partea unor sportivi străini să vină să se pregătească la Vatra Dornei încă de la sfârşitul acestei săptămâni pentru că s-a anulat etapa a IV-a din Germania.

„Trebuie să analizăm, să vedem cât ne putem permite şi cât nu, pentru că vor să vină în pregătire toate naţiunile cu 4-5 zile mai repede faţă de datele stabilite iniţial. Pe de altă parte, se ia în discuţie la nivelul Federaţiei Internaţionale dacă nu se poate organiza cea de-a IV-a etapă la Vatra Dornei, dar nu avem încă su-portul tehnic şi financiar pentru a susţine două săptămâni de coborâri. Trebuie analizată grosimea gheţii în toate punctele şi abia după ce se încheie prima etapă putem şti ce este de făcut. Noi am transmis Federaţiei Internaţionale că nu anulăm etapa găzduită de ţara noastră. Şansa să nu avem gheaţă bună pentru un concurs este zero, pentru două concursuri este prematur să mă pronunţ, mai este o săptămână, în weekend se anunţă o răcire a vremii, dar nici pe prognoze nu te poţi baza prea mult”, a precizat Octavian Pungovschi.

Lotul României va participa la această competiţie şi doar o surpriză ar mai aduce rezultatele bune obţinute în anii anteriori. Cea mai bună sportivă, Anişoara Hutopilă s-a accidentat în Austria, având o fractură şi două ligamente rupte.

Octavian Pungovschi

Octavian Pungovschi

„Sportivii noştri anul acesta încă au lipsuri. Recuperarea Anişoarei nu se face repede şi nu va mai prinde antrenamente şi competiţii în acest sezon. Chiar dacă nu este corect faţă de colegi, trebuie să o spun că mantinela pe pista de la concursul în care s-a accidentat nu a fost făcută corespunzător, acesta fiind şi principalul motiv pentru care s-a agăţat şi a avut atâta suferinţă. Ceilalţi sportivi din lotul României au plecat într-o formulă mai restrânsă în competiţii, cea care o înlocuieşte pe Anişoara este începătoare în competiţiile internaţionale. Federaţia a decis să rămână să se pregătească acasă şi să nu participe la etapa de Campionat Mondial. Bogdan Moroşan a venit să se pregătească acasă pentru dublu, pentru că vrem să avem o echipă competitivă măcar în etapa de la noi. Pe total, în clasamentul de Cupă Mondială nu o să stăm aşa de bine ca anul trecut, când rezultatele au fost deosebite: două locuri 8 în clasamentul general la dublu şi la echipe”, ne-a declarat profesorul Octavian Pungovschi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: