Izvoarele Sucevei

Ni s-au deschis “porţile cerului !”

Apa Sucevei “a prins” doar un strat subţire de gheaţă. Totuşi, prin burniţa dimineţii, oameni destoinici precum Vasile Zaieţ, Alexa Macoveiciuc şi Vasile Debrean, în ajunul Bobotezei pe stil vechi, au reuşit să modeleze Crucea de gheaţă, chiar dacă mai plăpândă, dar iradiind aceeaşi lumină aducătoare a veştii Botezului Fiului Tatălui Ceresc.

Liturghia a fost oficiată în biserica satului cu hramul Sfântului proroc Ilie Tesviteanul de către un sobor alcătuit din părintele nostru paroh Valentin Ardelean şi preoţii invitaţi Alexandru Horga din Breaza de Sus şi Cristinel Moţoc, fost slujitor al locaşului sfânt de la noi; construcţia bisericii a fost terminată şi sfinţită de ÎPS Pimen în perioada păstoririi sale. Cam în jurul orei 13, alaiul, având în faţă tineri în costume naţionale călare pe renumiţii cai huţuli cu ciucuri roşii la urechi şi zurgălăi, urmat de enoriaşii care ţineau icoana Sf. Ioan Botezătorul şi apoi de credincioşii cu prapuri, de cei trei preoţi urmaţi de mulţimea izvorenilor, strigând “chiraleisa”, s-a îndreptat spre locul din luncă, la slujba de sfinţire a apei (agheasma mare). Aici, odată cu începerea ceremoniei, ploaia de dimineaţă încetând, în mijlocul bolţii, printr-un ochi de cer senin s-a ivit soarele. Minunea dumnezeiască, la fel ca în anii trecuţi, s-a produs în momentele sfinţirii de către preotul paroh a apei Sucevei din acel loc, din recipientele celor prezenţi, a stropirii cu agheasmă mare a creştinilor prezenţi, a cailor huţuli şi a sarcinilor de fân aduse pentru ca apoi să fie date animalelor din gospodării. Deschiderea porţilor cerului prin puterea divină a împreunat lumina cerească cu cea din sufletele mulţimii.

Au fost momente când împrejurimile au reverberat în cântece bisericeşti, pline de bucuria şi evlavia Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de neuitat pentru fiecare creştin.

DSCN0402[2]                              DSCN0406[2]

Print Friendly, PDF & Email

2 Comentarii

  1. Vovciuc Ionel says:

    Frumos articol. De cine a fost scris?

    • Autorul articolului este afisat in stanga titlului: „DE DECEBAL ALEXANDRU SEUL”.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: