Lupta împotriva cancerului de col uterin poate fi câştigată !

Medici de specialitate, medici de familie, persoane publice, dar şi foarte multe femei interesate de sănătatea lor au răspuns invitaţiei de a participa la cea de-a II-a ediţie a dezbaterii „Opreşte cancerul de col uterin!” de la Shopping City Suceava. Evenimentul a avut loc marţi, în sala City Gallery, gazde fiind Adriana Dascălu Bulină şi Angela Zarojanu, ambele realizatoare de emisiuni la Intermedia TV Suceava.

„Prima ediţie a fost un succes, ceea ce ne-a dat aripi să continuăm povestea şi să vă invităm iarăşi la acest eveniment, al cărui mesaj este cât se poate de simplu: cancerul de col uterin se vindecă. Şi vrem să ne ajutaţi să dăm acest mesaj mai departe, la cât mai multe femei” a spus jurnalista Adriana Dascălu Bulină, o învingătoare în lupta cu cancerul de col uterin.

La rândul său, Angela Zarojanu a susţinut necesitatea informării cu privire la această boală, în acest sens la eveniment fiind invitaţi medici specialişti, cu multă experienţă, care să împărtăşească sucevencelor cele mai utile sfaturi. „Avem nevoie de informaţii utile. Această boală necruţătoare, un ucigaş, poate să creeze adevărate drame şi mari suferinţe” a atras atenţia Angela Zarojanu.

Întrucât luna ianuarie este dedicată luptei împotriva cancerului de col uterin, manifestarea a avut şi un scop umanitar.

Invitaţii prezenţi la dezbatere au punctat că boala poate fi învinsă, dar ceea ce contează foarte mult este activitatea de prevenţie.

Medicul ginecolog Dan Dumitrache a explicat că boala este declanşată de virusul HPV, iar dacă se descoperă în timp, cancerul de col uterin se tratează. „Cancerul de col uterin este o boală cruntă, o boală malignă, care netratată duce întotdeauna la moarte. Punctul de plecare este colul uterin, la nivelul acestuia fiind o zonă de tranziţie, foarte sensibilă la orice agresiune. Cel care declanşează modificările celulelor ar fi virusul HPV. Diagnosticat la timp, în stadiile incipiente, respectându-se un protocol terapeutic corect, cancerul de col este vindecabil 100%” a susţinut medicul ginecolog.

Prevenţia este un element definitoriu, de aceea femeile trebuie să-şi facă testul Babeş-Papanicolau, în Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin având acces gratuit toate femeile, indiferent dacă au avut sau nu asigurare medicală.

Dr. Cristian Irimie a ţinut să menţioneze că la Secţia de obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean Suceava există toate mijloacele de investigaţie pentru orice pacientă, începând de la cazurile uşoare şi până la cele dificile. În decursul anului trecut au fost depistate două cazuri de cancer în evoluţie. În prezent, însă, tratamentul nu se poate efectua în unitatea spitalicească.

„Ceea ce înseamnă investigaţie putem acoperi în totalitate, însă ceea ce înseamnă tratament, din nefericire, încă nu se poate. Pot să vă anunţ că spitalul este în negociere pentru crearea unui parteneriat public-privat pentru construirea şi darea în funcţiune a unui centru de radioterapie” a declarat dr. Cristian Irimie. Medicul sucevean a arătat că centrul de radioterapie ar putea fi funcţional până la sfârşitul acestui an.

În ceea ce priveşte virusul HPV, acesta se transmite pe cale sexuală, dar se poate transmite şi prin apa de la piscine, într-o măsură mai mică, a mai spus dr. Cristian Irimie.

Despre eficienţa vaccinului împotriva HPV a vorbit dr. Laura Coca. Ea a susţinut că vaccinul s-a dovedit foarte eficient până în prezent, fără a se constata efecte secundare.

Totodată, dr. Laura Coca a explicat că vârsta optimă pentru întrebuinţarea vaccinului este între 10 şi 12 ani, înainte de debutul vieţii sexuale.

Cât priveşte Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, femeile pot face teste Babeş-Papanicolau după ce se adresează medicilor de familie, pentru a fi informate şi consiliate. Ulterior, cu formularul eliberat de medicul de familie, femeile se prezintă la centrele de recoltare.

De menţionat este că şi unii medici de familie efectuează recoltări, dar, totodată, femeile se pot adresa şi Centrului Judeţean de Planificare Familială şi Contracepţie din incinta Policlinicii Suceava sau din cadrul Ambulatoriului din Spitalul Judeţean.

Medicul de familie are un rol esenţial, iar din acest motiv dr. Irina Badrajan a evidenţiat că deşi Programul naţional de screening se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, şi celelalte femei îşi pot face testul, mergând pe linia de asigurat la centrele de recoltare. „Sunt femei care au înţeles ce important este să aibă o sănătate genitală şi să contracareze acest cancer. Din fericire, are şi un vaccin. Este singurul cancer a cărui cauză s-a depistat şi care beneficiază de vaccin” a remarcat dr. Irina Badrajan.

Şi Biserica joacă un rol foarte important în consilierea femeilor care primesc diagnosticul de cancer, de aceea pr. Cătălin Cornel Mureş, paroh la Biserica Sf. Mina Suceava, a ţinut să evidenţieze necesitatea dialogului între paciente şi reprezentanţii Bisericii. Preotul a mai evidenţiat că tinerii au o mai mare deschidere către dialog cu duhovnicii, situaţie datorată studierii religiei în şcoli.

La eveniment a fost prezentă şi o suceveancă care a împărtăşit din experienţa sa de luptă cu cancerul de col uterin. Elisabeta, mamă a unui copil, a descoperit în urmă cu patru ani cancerul de col uterin în stadiu incipient, a urmat un tratament foarte anevoios la Bucureşti, dar a reuşit într-un final să învingă boala.

„Am trecut peste toate. Am fost şi fără păr, mi-a căzut tot părul, am purtat baticaşe, nu perucă. Nu este o ruşine, absolut deloc. Putem trăi şi fără păr, şi fără gene sau sprâncene. Fără să ne fie ruşine, fără să îi lăsăm pe ceilalţi din jurul nostru să ne judece. Eu am fost judecată, iar în momentul acela mi-am triat prietenii foarte serios. Mi-au rămas prietenii adevăraţi lângă mine” a mărturisit suceveanca ce a învins în lupta împotriva cancerului de col uterin.

Un moment încărcat de sensibilitate a reprezentat mărturia unei alte tinere care a fost diagnosticată cu cancer de col uterin şi care se confruntă cu probleme financiare. Evenimentul de marţi a avut şi un caracter umanitar, iar banii adunaţi din vânzarea unor cărţi, CD-uri cu muzică sau a unor tratamente cosmetice au fost îndreptaţi direct către pacientă.

Oana, tânăra de 30 de ani, diagnosticată cu cancer de col uterin a fost depistată în urmă cu un an şi cu cancer la sân, fiind operată în luna august.

Evenimentul „Opreşte cancerul de col uterin” a fost organizat de Televiziunea Intermedia, în colaborare cu Shopping City Suceava.

opreste-cancerul-de-col-uterin-11                              opreste-cancerul-de-col-uterin-9

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: