Gerar, sub simbolul lupului…

În ianuarie, după importantele sărbători populare de început de an, ziua de 12 este dedicată Ursei Mari, cea de 16 marchează Circovii de iarnă sau miezul iernii, perioadă de la care frigul se mai potoleşte, iar cea de 25 ianuarie este dedicată Lunii.

Zilele de 29-31 ianuarie reprezintă o perioadă dedicată Filipilor de iarnă, de ocrotire a lupilor. În acest sens, femeile nu se pieptănau de teama lupilor care se puteau înmulţi fără măsură. Se oprea şi desfăşurarea unor activităţi precum torsul, ţesutul, cojocăritul şi nu se cosea, nu se împungea cu acul, ca să nu se umple casele de vărsat. În această perioadă era bine să se arunce peste case dinţii de lapte ai copiilor, rostindu-se formule adresate lupilor. Nici cenuşa din vatră nu se arunca ca să nu se arunce norocul din casă, iar bărbaţii nu se duceau la pădure. Se mai spune că Filipii ar fi fost nişte tineri care umblau în cete de câte 3-7 persoane şi făceau mult rău prin sate, în special în zona de munte.

Luna lui Gerar stă sub simbolul lupului, simbol cu anumite semnificaţii în cultura populară (acest cult a fost adus în Dacia de romani). (LENUŢA RUSU, Fălticeni)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI