„Fruntariile nopţii”

Începutul de an 2015 marchează pentru prolificul demers scriitoricesc al bucovineanului Ioan T. Lazăr o nouă apariţie editorială. „Fruntariile nopţii” este, deci, noul său roman scos sub marca Editurii „Renaşterea Bucovineană”. Autorul a avut amabilitatea de a ne destăinui, chiar la momentul întâlnirii cu litera tipărită a proaspătului volum scos de sub teascurile tipografiei, câteva din reperele definitorii ale drumului de la idee la fila de carte.

„Am îmbătrânit, fraţilor, am îmbătrânit şi nimic mai mult, fiindcă nimic nu-mi mai iese cum doresc. Spre exemplu, de curând am demarat o anchetă interesantă, zic, şi aproape că o finalizasem, eram mândru nevoie mare şi ca un om ordonat ce sunt, am hotărât să arunc o ultimă privire pe material. Şi ce să vezi? Eşuasem lamentabil într-un… roman! În această situaţie, ce pot să fac? Ridic din umeri a neputinţă şi poate a mirare, orice discuţie aş fi avut cu mine nu ducea la niciun rezultat; promisiuni nu-mi mai fac de ani buni, pentru că nu mă ţin de cuvânt şi nici nu mai am încredere în mine; unii spun că asta este reţeta succesului, dar habar nu au pe ce lume trăiesc; eu cred cu totul altceva; viaţa merge, oricum, înainte…

«Fruntariile nopţii» este un roman care îşi are rădăcinile într-o realitate românească dureroasă, respiraţia personajelor aproape că o simţi în ceafă; totul este palpabil, logic, firesc şi credibil, încât aştepţi să fii chemat şi tu la Miliţie să dai o declaraţie, fiindcă şi cititorii pot fi acuzaţi de complicitate şi tăinuire. Şi totuşi, nimeni nu-ţi bate la uşă. A căzut regimul, s-a schimbat sistemul? A dispărut instituţia? Aş! Nici gând de aşa ceva. Sunt aceiaşi de pe vremuri şi dintotdeauna, nemuritori, cum i-a făcut Partidul; mai nou, uşor cosmetizaţi, să nu li se vadă ridurile atunci când rânjesc.

Undeva, povestea a alunecat şi nimeni nu a mai putut să o recupereze şi să o ţină în frâu. Asta e! În legea oltenilor, la revedere şi-un praz verde!

Dar, va veni o zi când o să dau seama pentru fiecare carte publicată, până la nivel de propoziţie şi virgulă; Cineva, de Sus, sau de Jos, o să mă judece. Rugaţi-vă, unde ştiţi, să nu primesc o sentinţă cu executare la locul de muncă. Atât am avut de spus! Restul este… proză.”

Dacă puţinele cuvinte de mai sus v-au stârnit curiozitatea, în curând, conform autorului, vă veţi putea întâlni cu „Fruntariile nopţii” pe rafturile librăriilor.

                                         Coperta-1-carte                        Coperta-4-carte

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: