În activitatea cu tinerii cu oportunităţi reduse

Bune practici europene

> Every soup needs its special ingredient… Are you able to find it? > O instruire organizată în cadrul Programului Erasmus+ al UE, în Lituania, în perioada 11-17 decembrie 2014

„Fiecare supă are nevoie de un ingredient special…”. Acesta a fost subiectul unui curs de instruire, timp de 5 zile, pentru lucrătorii de tineret, în scopul de a se include tineri cu oportunităţi reduse în viaţa socială. Instruirea a oferit posibilitatea de a împărtăşi cunoştinţe şi experienţe fiecărui participant în parte. În acelaşi timp, trebuia ca participanţii să fie capabili să abordeze punctele slabe şi să le transforme în puncte forte. Astfel, acestea pot fi momente cruciale în abordarea tinerilor cu mai puţine oportunităţi. Participanţii au avut prilejul de a reflecta asupra valorilor şi, astfel, reuniunea şi-a conturat scopul în realizarea şi însuşirea de noi competenţe şi cunoştinţe. Scopul instruirii a fost, finalmente, cel de a asigura conştientizarea complexităţii şi importanţei lucrului cu tinerii şi cu problemele cu care se confruntă tineretul cu oportunităţi reduse, precum şi pentru a asigura includerea lor în viaţa socială, folosindu-se metode de învăţare non-formală. Pe parcursul celor cinci zile, participanţii au abordat teoria şi practica, evaluarea şi observaţia, jocul de rol, redarea, problema locului de muncă, adaptarea evaluării şi observaţiei ca instrumente de învăţare non-formală pentru diferite grupuri-ţintă.

Cursul de instruire a fost condus de o echipă internaţională de formatori cu experienţă. Au luat parte la el 20 de persoane din state membre ale Uniunii Europene: Olanda, Belgia, Italia, Spania, Ucraina, Georgia, Bulgaria, Armenia şi România. Din România au fost selectate două cadre didactice, subsemnata, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, şi Sabina Tanase, de la Colegiul Pedagogic Brăila.

Fundaţia Richter, Olanda, în colaborare cu Institutul de Psihologie şi Management Vilnius, Lituania, au fost organizatorii instruirii. În organizarea acestui training, partenerii au dorit să ofere oportunităţi pentru participanţi din diferite organizaţii din Europa pentru a împărtăşi experienţele lor şi cunoştinţele câştigate, precum şi noi competenţe în domenii de activitate de tineret. Instruirea a reunit aşadar 20 de lucrători de tineret profesionişti, pentru a împărtăşi din cunoştinţele şi experienţa lor, pentru a face schimb de informaţii şi de a dezvolta noi activităţi şi strategii în vederea îmbunătăţirii activităţilor de tineret, spre a construi o reţea în domeniul incluziunii de tineri cu mai puţine oportunităţi.

Cursul a fost eficient prin schimbul de idei şi practici despre tinerii din întreaga Europă pe care l-a presupus. Instruirea a fost concepută ca un proces de învăţare non-formală şi de educaţie între egali, folosind experienţele proprii ale participanţilor în domeniile de lucru cu tinerii şi în cooperarea internaţională. Succesul a fost asigurat de interactivitatea dintre formatori şi cursanţi în schimbul de cunoştinţe şi experienţe noi, în dobândirea de noi competenţe. (Prof. MIHAELA CALISTRU, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară)

Graphic1                          Graphic13

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: