Senatorul Ovidiu Donţu a depus un proiect de lege care prevede reducerea numărului de parlamentari la 380

Ovidiu Donţu

Ovidiu Donţu

Un număr de circa 380 de parlamentari, incluzând şi reprezentanţii minorităţilor naţionale, ar fi suficient pentru o eficientă reprezentare a electoratului în parlament, susţine senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, care a depus un proiect de lege ce prevede reducerea numărului de parlamentari.

Proiectul depus de parlamentarul sucevean este primul înregistrat la Biroul Permanent al Senatului în acest an.

Donţu, care este şi vicepreşedintele Comisiei juridice, a arătat că acest proiect prevede reducerea numărului de parlamentari – 380 prin modificarea normei de reprezentare la 80.000 de locuitori pentru Camera Deputaţilor şi la 190.000 de locuitori pentru Senat.

El a explicat că, în baza legislaţiei actuale, la alegerile parlamentare din 2012 a rezultat un număr „excedentar” de parlamentari – 583 faţă de circa 476 în legislatura 2008-2012, rezultând o creşte-re de aproximativ 20 la sută.

 Senatorul social-democrat a arătat că, luând în calcul populaţia stabilă a României de 20,1 milioane de persoane, prin majorarea cotelor de reprezentare la 80.000 pentru Camera Deputaţilor şi 190.000 pentru Senat, estimează că la Camera Deputaţilor vor fi 255 de mandate şi 105 la Senat, la care se adaugă parlamentarii minorităţilor naţionale, ceea ce ar duce la un număr de 377 de parlamentari.

 La acestea se adaugă cele patru mandate de deputat şi două de senator pentru diaspora, ceea ce ar face ca numărul total de parlamentari să fie de 383 şi să se atingă scopul acestei propuneri legislative.

 „Desigur că, aplicându-se celelalte prevederi ale legii supusă modificării, referitoare la redistribuirea voturilor, numărul acestora ar putea înregistra o uşoară creştere faţă de această estimare”, a spus senatorul PSD.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: