O agapă a vârstelor

IMG_1631În duminica dinaintea Crăciunului, la ora 4 a după-amiezii, la iniţiativa inimoasei şi întreprinzătoarei doamne ed. Doina Jibu, s-a reunit un grup de persoane de sex feminin de diferite profesii şi vârste, începând de la cea a adolescenţei, până la vârsta mea…, adică eu am fost decana de vârstă.

Eram vesele, dar curioase, aşteptând să vedem ce se va întâmpla, pentru că nu ni se spusese pentru ce am fost invitate.

Şi s-a întâmplat ceva frumos, inedit şi demn de a fi urmat de alte astfel de întâlniri.

În sala mare, pregătită ca întru aşteptarea venirii Crăciunului, se găseau, pe masa lungă, acoperită cu o faţă de masă frumos brodată, mici gustări de post, fructe, covrigei, biscuiţi şi prăjiturele, dar şi pahare cu cafea şi ceai cald, apoi sticle cu apă minerală şi suc. Ne-am aşezat cuminţi şi puţin stinghere, încercând să ne cunoaştem şi să ne recunoaştem din priviri. Dar nu a durat decât foarte puţin, pentru că o melodie interpretată de o voce amplă, profundă şi cu mulţi decibeli urca înalt până la plafonul de care se lovea pentru a se întoarce către auzul nostru plăcut impresionat. Aveam să constat cu surprindere că glasul acela amplu aparţinea unei adolescente, firavă şi subţire asemeni unui lujer de floare. Ea se numeşte Andreea Cora şi este elevă.

Apoi s-au rostit sau au fost citite poezii aparţinând atât poeţilor clasici, cât şi altora mai puţin cunoscuţi. Astfel, tânăra juristă dna Daniela Sopon a recitat, cu deosebit talent şi multă căldură, două poezii aparţinând bardului nostru de peste Suha Măliniului, Nicolae Labiş. Apoi alte doamne prezente la acea agapă inedită au rostit alte şi alte poezii. Printre acestea s-au numărat şi trei doamne care lucrează în cadrul Spitalului de Neuro-Psihiatrie Sasca, iubitoare de cultură şi de frumos.

Astfel s-a creat o atmosferă de apropiere sufletească şi căldura ce caracterizează neamul nostru românesc, iar diferenţa de vârstă nu a constituit niciun fel de impediment.

La un moment dat, strunele chitarei din braţele tinerei educatoare Dana Bubuţanu au început să vibreze, la început mai timid, apoi cu putere, însoţite de vocea aparţinătoarei, căreia i s-au mai adăugat şi glasurile doamnelor Liliana Ciubotaru şi Manuela Mârzan. S-au cântat colindele noastre cunoscute din strămoşi, apoi repertoriul s-a îmbogăţit cu acele cântece interpretate în urmă cu ani în cadrul Cenaclului Flacăra, organizat şi condus de neuitatul şi mult apreciatul poet al neamului nostru, Adrian Păunescu. Ne-am alăturat cu toatele, glasurile fredonând cu nostalgie şi drag acele minunate cântece şi colinde cântate şi acum de Ştefan Hruşcă, Nicu Alifantis, Ducu Bertzi şi, iată, şi de Andrei Păunescu, fiul marelui poet. Nu a fost uitată nici Tatiana Stepa, cea cu glas de înger, dispărută prea curând dintre cei care au iubit-o.

Gazda noastră ne tot îndemna să gustăm din cele bunătăţi înşiruite pe masă, din paharele aburinde ce emanau minunate efluvii din aroma fructelor de pădure, ceai pregătit parcă în taină de singurul bărbat prezent la agapa noastră, soţul dnei D. Jibu, care trebăluia discret într-una din camerele vecine. De acolo ne trimitea tăvi cu acele căniţe în care aburea cafeaua, dar şi paharele cu ceai. Cu toate insistenţele noastre, domnul şi-a păstrat discreţia până la sfârşitul agapei, atunci când s-a oferit să fie şofer pentru doamnele ce doreau să fie conduse spre casă, afară fiind întuneric deplin.

Dar să nu uit să vă spun că invitatele sunt prietenele de pe Facebook ale dnei Jibu.

Atmosfera creată a fost plină de căldură şi apropiere, încât nici nu ne-am dat seama când s-au scurs cele trei ore, pentru că se făcuse ora 19 când ne-am despărţit, făcându-ne urările cuvenite de sărbătorile Crăciunului care ne bătea la uşă, mulţumindu-i totodată doamnei Jibu pentru bucuria pe care ne-a oferit-o chiar înaintea sărbătorilor de iarnă.

Iată un mod foarte plăcut de a petrece o după-amiază de iarnă, dar şi un bun exemplu de urmat şi pe mai departe.

Eu personal îi mulţumesc încă o dată dnei ed. Doina Jibu de la Grădiniţa „Voinicelul” din Fălticeni.

COCA UDIŞTEANU,

Fălticeni

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: