Anul Nou pe stil vechi, sărbătorit la Drăguşeni prin datini şi obiceiuri din cele mai vechi timpuri

Aproximativ 1.000 de persoane au asistat la tradiţiile de Anul Nou din localitatea Drăguşeni, unde a avut loc „Festivalul de datini şi obiceiuri pe stil vechi”.

Urători din 12 localităţi ale judeţelor Suceava, Iaşi şi Neamţ au participat marţi, 13 ianuarie, la cea de-a V-a ediţie a „Festivalului de datini şi obiceiuri pe stil vechi”.

Evenimentul, unul cu tradiţie deja pentru cei aproximativ 2.000 de locuitori ai comunei, creştini ortodocşi de stil vechi, a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina şi Primăria Drăguşeni.

Cetele de urători s-au strâns de la orele amiezii în centrul localităţii, cele 15 grupuri îndreptându-se, în paradă, spre parcul din localitate, acompaniaţi de instrumente muzicale tradiţionale şi de fanfare.

Spectacolul dedicat trecerii în Noul An a fost urmărit îndeaproape de aproximativ 1.000 de persoane care au avut parte de o zi călduroasă, urătorii şi mascaţii având grijă să îi încânte cu tradiţii din cele mai vechi timpuri, dar şi cu urări adaptate vremurilor moderne.

Urătorii au adus în faţa publicului obiceiuri specifice sărbătorilor de sfârşit de an păstrate cu sfinţenie de sute de veacuri, fiind îmbrăcaţi în costumele străbune. Jocul caprei şi al ursului, Jocul babei şi al moşneagului, Jocul ţiganilor sau Jocul căiuţilor au făcut deliciul publicului, locuitori ai comunei sau din zonele apropiate, turişti, dar şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene.

După o urătură a mascaţilor „ţigani” din comuna Forăşti care au ironizat societatea actuală, politicienii, rolurile femeilor şi bărbaţilor în familie, reprezentanţii bisericii şi ai justiţiei, dar şi criza care a lovit în românii plecaţi la muncă în străinătate, pe scena festivalului au urcat, alături de primarul comunei Drăguşeni, Vasile Cepoi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, şi senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu. De asemenea, în mulţime, printre spectatori, au putut fi văzuţi deputatul PSD de Suceava Ioan Stan şi consilierul judeţean Brînduşel Nichitean.

În discursul său, primarul din Drăguşeni Vasile Cepoi a ţinut să specifice ajutorul primit din partea autorităţilor judeţene ori de câte ori a avut nevoie, în acest sens el afirmând că în anul următor îi va numi cetăţeni de onoare ai comunei pe şefii administraţiei sucevene.

„Domnule preşedinte, de câte ori aţi venit la noi, tot timpul aţi venit cu lucruri bune, ne-aţi ajutat în fiecare an, iar domnul prefect la fel, aţi fost pentru comuna noastră exact ca şi cum aţi fi fost din localitate. Ne-am gândit ca la anul să vă facem şi cetăţeni de onoare ca să veniţi mereu la noi şi să ne ajutaţi” a spus Vasile Cepoi.

La rândul său, şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a felicitat organizatorii pentru reuşita evenimentului şi pentru faptul că obiceiurile şi tradiţiile sunt păstrate şi transmise mai departe, din generaţie în generaţie, lucru care nu se întâmplă în alte zone din ţară.

„Aşa cum e firesc, vreau să vă spun cele rele să se spele, cele bune să se adune, să dea Dumnezeu să fie un an frumos, un an bun. Semnele sunt într-adevăr foarte bune afară, e şi omăt pe câmp, e şi vreme frumoasă astăzi, e şi voie bună aici. Vreau să vă felicit că aveţi puterea să mergeţi mai departe, să încercaţi să păstraţi tradiţia. Ca un om care ştie bine România, sunt judeţe, sunt localităţi din ţară care au pierdut complet aceste tradiţii. Aici la Drăguşeni e într-adevăr un centru important” a transmis Nechifor.

Şi prefectul Florin Sinescu a apreciat tradiţiile din localitatea Drăguşeni, el sperând ca 2015 să fie un an mai bun.

„E important să ducem aceste lucruri mai departe. Alături de primar, alături de dumneavoastră suntem o echipă şi în continuare trebuie să fim o echipă, iar lucrurile care le avem de făcut să reuşim să le împlinim în acest an. Sperăm să fie un an mai bun pentru toţi, un an cu sănătate, iar astăzi, o zi plină de tradiţii, plină de elemente care vin din trecut, să ne încânte sufletul şi ochiul şi privirea pentru că sunt elementele care ne definesc ca popor” a spus Sinescu.

Totodată, senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, aflat pentru al treilea an consecutiv la festivalul de la Drăguşeni, a ţinut să felicite organizatorii şi formaţiile implicate în desfăşurarea evenimentului.

„Se cuvine să adresăm felicitări fiecărei formaţii care evoluează astăzi pe această scenă şi pentru faptul că menţin vii tradiţiile populare româneşti. De asemenea, se cuvine să adresăm felicitări domnului primar pentru organizarea acestui eveniment an de an, Consiliului Local, Consiliului Judeţean. Să ne vedem sănătoşi la anul! Fiecăruia dintre dumneavoastră, la mulţi ani, sănătate, numai bucurii!” a transmis Ovidiu Donţu.

La final, primarul Vasile Cepoi le-a oferit oficialităţilor tradiţionalul colac şi o sticlă de pălincă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: