De la 1 ianuarie

Registrul de evidenţă fiscală

Începând cu 1 ianuarie 2015, contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din activităţi economice, pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real, au obligaţia să completeze Registrul de evidenţă fiscală – face cunoscut Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava.

Potrivit AJFP, noua obligaţie este urmare a modificărilor şi completărilor aduse Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, introduse prin OUG nr. 80/2014 şi aplicabile începând cu 2015.

În ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată, de la aceeaşi dată, persoanele impozabile care aplică regimul special pentru serviciile electronice, telecomunicaţii, radiodifuziune sau de televiziune, prestate către persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită în Uniunea Europeană, vor întocmi declaraţia specială de TVA în euro.

Pe de alta parte, de la 1 februarie 2015, organele fiscale competente anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, dacă asociaţii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăşi au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001. Excepţiile sunt întâlnite în cazul societăţilor reglementate de Legea nr. 31/1990. Reînregistrarea în scopuri de TVA, după anularea codului de TVA în cazul persoanei impozabile declarată inactivă şi a celei cu inactivitate temporară înscrisă în registrul comerţului, nu se mai face din oficiu de către organul fiscal, ci la solicitarea persoanei impozabile şi numai dacă încetează situaţia care a condus la respectiva anulare.

Nu în cele din urmă, de 1 ianuarie 2015 persoana impozabilă care obţine licenţa de furnizare a energiei electrice în perioada 1-31 decembrie trebuie să depună la organul fiscal, în perioada 1-20 ianuarie a anului calendaristic următor, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că a avut un consum propriu de maxim 1% din energia electrică cumpărată în perioada din luna decembrie în care a deţinut licenţa de furnizare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: