Preşedintele Iohannis a obţinut consensul partidelor parlamentare pentru finanţarea Apărării; acordul se încheie astăzi

IohannisPreşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri că a obţinut consensul necesar din partea partidelor şi formaţiunilor parlamentare pentru ca bugetul alocat Apărării să atingă 2% din PIB în anul 2017. „Am chemat azi partidele parlamentare la consultări pentru prima dată în 25 de ani de la Revoluţie pentru a le propune încheierea unui acord asumat de întregul spectru politic pentru domeniul Apărării. Am obţinut consensul necesar pentru ca bugetul alocat Apărării să atingă nivelul de 2% din PIB în 2017”, a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni, după consultările cu partidele şi formaţiunile politice. El a afirmat că a propus ca acest nivel să fie considerat unul minim pentru perioada 2017-2027, motivând că astfel se realizează predictibilitatea pentru acest sector vital.

Şeful statului a avut ieri, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele şi formaţiunile politice privind încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale. El s-a consultat cu reprezentanţii PSD, PNL, UNPR, PC, UDMR, ai grupului minorităţilor naţionale şi ai PP-DD.

Acordul privind finanţarea Apărării, care conţine patru obiective, va fi semnat astăzi, la ora 10,00, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui, Tatiana Niculescu Bran.

Primul obiectiv al acordului naţional vizează creşterea finanţării pentru Apărare, astfel încât la nivelul bugetului pentru anul 2017 să se atingă 2% din PIB. Al doilea obiectiv prevede menţinerea pentru următorii 10 ani, în perioada 2017-2027, a unui nivel de finanţare a Armatei de cel puţin 2% din PIB iar în situaţia în care resursele financiare o vor permite, creşterea acestei proporţii în funcţie de nevoile de securitate şi de obligaţiile pe care România şi le poate asuma. Cel de-al treilea obiectiv stipulează garantarea unui consens politic naţional între toate partidele parlamentare care se obligă, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie, să respecte angajamentul ferm de susţinere a alocărilor bugetare pentru Armată la nivelul constant de minimum 2% din PIB pentru următorii 10 ani. Un alt obiectiv vizează susţinerea planificării bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilităţii politicii de înzestrare a Armatei României cu tehnică modernă de luptă, precum şi dezvoltarea unor proiecte de cooperare între industria naţională de apărare şi companii de profil din alte state.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: