Mariano Rajoy

Nu a fost luată încă nicio decizie privind o eventuală modificare a Tratatului Schengen

Deocamdată nu s-a luat nicio decizie privind o eventuală revizuire a Tratatului Schengen în sensul restrângerii libertăţii de circulaţie în interiorul acestui spaţiu, aşa cum a cerut ministrul spaniol de interne în urma atacurilor teroriste din Franţa, a declarat ieri premierul spaniol Mariano Rajoy, citat de AFP. „Dacă se va pune această problemă, ea va fi dezbătută, dar cred că orice măsură de combatere a terorismului trebuie avută în vedere cu condiţia ca ea sa nu aducă atingere altor lucruri. Cred că totul este perfect compatibil”, a adăugat şeful executivului spaniol într-o declaraţie acordată postului de radio Cadena Ser, fără să ofere alte detalii.

Ministrul spaniol de interne, Jorge Fernandez Diaz, a anunţat anterior că ţara sa „va susţine instituirea de controale la frontiere” pentru a limita deplasările jihadiştilor care pleacă sau revin din zonele de conflict. „S-ar putea să fie nevoie de o modificare a Tratatului Schengen”, a spus el într-o declaraţie acordată publicaţiei El Pais.

Guvernul de la Madrid doreşte ca „persoanele ce prezintă un risc sau asupra cărora planează suspiciuni întemeiate că ar putea fi terorişti (…) să nu poată folosi libertatea de mişcare în detrimentul libertăţii şi securităţii noastre”, a explicat ministrul spaniol.

Totuşi, acest tratat ce a instituit spaţiul de liberă circulaţie din care fac parte 26 de state europene nu poate fi modificat unilateral.

Săptămâna trecută, acelaşi ministru spaniol a reamintit că ţara sa este o susţinătoare a implementării Registrului cu Numele Pasagerilor (PNR), bază de date ce conţine informaţii precum numele, mijloacele de plată, datele de contact şi itinerariile pasagerilor companiilor aeriene, în pofida opoziţiei Parlamentului European, care consideră că această iniţiativă încalcă drepturile fundamentale ale cetăţenilor prin nerespectarea confidenţialităţii datelor personale.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI