Caii de la Herghelia Lucina, într-un album de fotografie, ediţie de lux

Anotimpurile-Lucavei-Codrut-SerbanLa sfârşitul anului trecut, la Editura Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a ieşit de sub tipar un album de fotografie, într-o ediţie de lux, limitată, ce aduce în faţa privitorilor universul cailor din Herghelia Lucina.

Albumul de fotografie intitulat „Anotimpurile Lucavei” poartă semnătura lectorului univ. dr. Codruţ Şerban, de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USV.

„Anotimpurile Lucavei” explorează în detaliu, de-a lungul celor 216 pagini, curgerea anotimpurilor în universul cailor din Herghelia Lucina.

„Tenace şi laborios, fotograful Codruţ Şerban îşi gestionează cu tact şi inteligenţă proiectul, bucurându-ne, la finele lui 2014, cu un nou album. (…) Complexitatea abordării şi limpezimea discursului, care transpar din paginile prezentului album, au stârnit interesul lumii artistice” a apreciat Felix Aftene, artist vizual, preşedinte UAP Iaşi.

„Blândul, nobilul, inteligentul şi necuvântătorul animal a venit şi-şi face loc în viaţa lui Codruţ Şerban, care uită o vreme de Literele şi studenţii săi suceveni şi ne oferă liniştea adânc grăitoare a fotografiilor sale – un dar pentru el, pentru noi, pentru nebănuitorii cai de sub Chiciura – sau din toată lumea” a afirmat profesorul emeritus Ştefan Avădanei.

„Împărţind momentele alături de aceste personaje mitice anotimp după anotimp, fotograful a căutat în paginile prezentului album să izoleze privitorul de lumea exterioară, oferindu-i o alternativă vie şi la fel de adevărată a realităţii. Construind o naraţiune a identităţii, Codruţ Şerban nu caută să manipuleze privirea, ci surprinde şi imprimă un mod desăvârşit de a trăi” a apreciat Maria Bilaşevschi, critic de artă.

La rândul său, conf. univ. dr. I.C. Corjan de la USV a transmis: „Priviţi cu atenţie fotografia cu acel curcubeu înalt, arcuit peste curba domoală a dealului şi caii păscând la poalele lui: trei regimuri simbolice se suprapun – animalierul, tectonicul şi celestul – într-o atmosferă pură, elementară, aproape mitologică. Sau acel apus de soare aprins la orizont, dincolo de nori, cu herghelia răsfirată pe coastă, în liniştea romantică a unui amurg ce transcende spaţiul şi timpul… Binecuvântată clipă a zilei, norocos cel care a trăit-o, fericit cel care o priveşte”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: