Pentru a pune în practică proiectul „Al treilea spaţiu al cetăţeniei active”

Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera” şi Fundaţia Progress dau startul selecţiei a 15 voluntari

Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”, alături de alte biblioteci judeţene şi de Biblioteca Metropolitană Bucureşti va deveni „un cuib al democraţiei”, un spaţiu în care cetăţenii îşi pot dezvolta iniţiativele. Aceasta se va întâmpla prin proiectul „Al treilea spaţiu al cetăţeniei active”, având ca partener Fundaţia Progress, a informat directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuş. El a explicat că prin acest proiect se doreşte formarea unor cetăţeni activi şi amenajarea, în domeniul public, a unui spaţiu de întâlnire şi facilitare a iniţiativelor cetăţenilor.

„Aceste spaţii ce se vor deschide în bibliotecile participante în proiect vor fi imaginate drept cuiburi ale democraţiei (după modelul «reading nest» al lui Mark Reigelman), în care cetăţenii sunt implicaţi, iar cetăţenia activă este, în sfârşit, o abilitate comună” a declarat Gabriel Cărăbuş.

La Suceava, 15 cetăţeni – reprezentanţi ai unor ONG-uri, membri ai instituţiilor publice, reprezentanţi mass-media şi alţi membri ai comunităţii locale – vor fi selectaţi pentru a beneficia de formare în domeniul cetăţeniei active şi pentru a fi implicaţi direct în amenajarea „cuibului democraţiei” şi în practicarea cetăţeniei active. În acest sens, Biblioteca Bucovinei şi Fundaţia Progress au dat startul selecţiei voluntarilor care vor participa la implementarea proiectului; persoanele care doresc să se numere printre cei 15 voluntari sunt aşteptate să completeze formularul de înscriere, disponibil pe site-ul proiectului, Al-treilea-spatiu.ro, dar şi pe cel al Bibliotecii Bucovinei, Bbsv.ro, până pe 15 ianuarie 2015.

„Al treilea spaţiu al cetăţeniei active” este un proiect ce va fi implementat în perioada iulie 2014 – aprilie 2016 de Fundaţia Progress, în parteneriat cu bibliotecile judeţene din şapte oraşe din ţară, între care şi Suceava. În cadrul proiectului, cei 15 voluntari selectaţi, constituiţi într-un grup de acţiune civică (GAC), împreună cu un arhitect voluntar, vor concepe şi amenaja un „cuib al democraţiei” în care cetăţenii vor realiza acţiuni ce privesc participarea în politicile publice locale. Pentru amenajarea cuiburilor democraţiei”, fiecărei biblioteci judeţene îi va fi alocat un buget de 1600 euro. Următoarea etapă va consta în formarea cetăţenilor activi, astfel că voluntarii înscrişi vor participa la un curs de trei zile, ce se va desfăşura în perioada 15-30 martie 2015, la Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera. Rolul cursului este „de a armoniza înţelegerea cetăţeniei active”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: