Un câine din Suceava a devenit Top Airedale Terrier 2014

Jinx, un Airedale Terrier înregistrat la Asociaţia Chinologică Suceava, a devenit cel mai performant Airedale Terrier în anul 2014, ocupând în acelaşi timp locul al doilea în grupa terrierilor în clasamentul Top Dog Of The Year 2014 al Asociaţiei Chinologice Române.

Jinx, pe numele din pedigree Georgeous Fiodor D., este deţinut de suceveanul Ovidiu Jelea şi de Ruxandra Solovăstru şi va împlini în februarie 2015 trei ani. Jinx a intrat în 2014 cu titlul de Campion România Junior şi a reuşit să obţină pe parcursul anului toate titlurile necesare pentru a deveni Campion România, apoi Campion România Cum Laude.

Ovidiu Jelea ne povesteşte despre ce presupune cariera unui câine care participă în expoziţii. „Pe scurt, cariera unui câine de show seamănă foarte mult cu cea a unui sportiv de performanţă. În lumea expoziţiilor se întâlnesc în ring trei categorii de competitori: handlerii, crescătorii şi proprietarii. Handlerii sunt specializaţi în pregătirea şi prezentarea câinilor în expoziţii şi prezintă, contra cost, câinii proprietarilor care doresc o carieră pentru prietenii lor sau pe cei ai crescătorilor. În general, cu cât este mai cunoscut şi bine cotat handlerul, cu atât mai mari sunt şansele câinelui să câştige. Unii crescători aleg să îşi prezinte singuri câinii. În general aceştia sunt crescătorii cu tradiţie. Aceste două categorii, handlerii şi crescătorii, formează ”liga profesionistă” a chinologiei.

A treia categorie, proprietarii, sunt, prin comparaţie, amatorii lumii chinologice. În această categorie ne încadrăm şi noi. Eu am ceva experienţă în chinologie, pentru că am mai avut înainte un Ciobănesc German cu care am concurat, dar Ruxandra nu. Jinx este primul meu Airedale Terrier, Ruxandra a mai avut o femelă, cu care însă nu a concurat.

Pregătirile unui Airedale Terrier necesită cunoştinţe speciale, pentru că blana cu textură specifică, aspră şi coafura de show se obţin în urma unui procedeu numit grooming, care presupune smulgerea părului cu ustensile speciale, la dimensiuni diferite, la intervale diferite de timp, până la obţinerea formei dorite. Toaletarea unui câine câştigător este o artă în sine. Pentru aceasta, Jinx a intrat pe mâna celui pe care îl consider cel mai bun groomer din România, Attila Kovacs de la Braşov. El l-a pregătit înainte de fiecare expoziţie şi m-a învăţat şi pe mine cum să îl întreţin în perioadele intermediare, condiţie esenţială pentru un toaletaj final reuşit.

Antrenamentul zilnic a presupus minim două ore de mişcare, plimbare sau alergare lângă bicicletă plus dresaj de disciplină şi de ring. Aceasta a fost o provocare nouă pentru mine, pentru că a trebuit să dozez corect dresajul disciplinar astfel încât să nu influenţez atitudinea în ring a lui Jinx. Pe scurt, un câine prea obedient nu ar fi avut în ring acel „show off” necesar pentru câştiga, iar un câine prea dominant ar fi pus probleme, mai ales că Airedale Terrierul este cunoscut ca fiind un câine independent, isteţ şi pus tot timpul pe şotii. Prin urmare, dresajul lui Jinx a fost mai mult o educare, o învăţare a regulilor de bună creştere. Cu toate că este în mod clar un câine dominant şi combativ, el a impresionat întotdeauna în ring prin echilibru.

De Crăciun, Moşul i-a adus lui Jinx un cadou care îl va ajuta în atingerea noului obiectiv al carierei lui, obţinerea titlului de Campion Internaţional: o bandă de alergare, pe care Jinx deja a testat-o şi de care este foarte încântat. Acest accesoriu facilitează menţinerea unui program profesional de pregătire, indiferent de vreme şi timpul disponibil.

Tot pentru anul 2015, este programată şi pregătirea lui Jinx pentru pază şi protecţie. Jinx are toate aptitudinile necesare, până acum a făcut periodic antrenamente pregătitoare şi, odată cu maturizarea lui, va învăţa să facă atacuri eficiente, concomitent cu intensificarea dresajului disciplinar. Este o decizie discutabilă, dar, din punctul meu de vedere, un câine care nu ştie să execute corect şi eficient un atac, deşi în standard este prevăzută această aptitudine, nu este un câine adevărat ”.

Pentru Ovidiu pasiunea pentru câini nu se limitează doar la participările în expoziţii. Pe parcursul anului 2014 el a construit un brand numit ”JINX SEZ” care creează identităţi vizuale pentru câini, realizate sub forma unor poveşti formate din şapte capitole. Astfel, el a reuşit să îmbine pasiunea pentru câini cu cea pentru fotografie şi film. Numele brandului vine de la ambasadorul acestuia care este, bineînţeles, Jinx, Airedale-ul care spune poveştile câinilor şi prietenilor lor. Brandul urmează să fie lansat oficial în 2015, dar pe web-site-ul proiectului pot fi găsite deja câteva poveşti extra-ordinare: www.jinxsez.com

Jinx a putut fi văzut de suceveni în acest an la Expoziţia CAC, care a avut loc în perioada 17-18 mai la Shopping City Suceava, când a câştigat nu doar titlurile de la rasa lui, ci şi de două ori consecutiv titlul de „Cel mai frumos câine din judeţul Suceava”. El va fi prezent şi la weekendul expoziţional din 16-17 mai 2015, când Asociaţia Chinologică Suceava va organiza, pentru prima dată la Suceava, o expoziţie internaţională CACIB.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: