Atentat la Paris

„Bălţi de sânge” în faţa sediului publicaţiei Charlie Hebdo

gunmanSchimburi de focuri susţinute, un poliţist executat sumar, „bălţi de sânge” în faţa sediului săptămânalului Charlie Hebdo – un atentat terorist care s-a soldat cu cel puţin 12 morţi, aruncând Parisul în momentele întunecate ale atentatelor anilor ’80 şi ’90, relatează AFP. În cartierul din estul Parisului unde a avut loc atacul, forţele de ordine, ambulanţele şi maşinile de pompieri şi de poliţişti au ocupat străzile. Mai multe persoane în stare de şoc au beneficiat de îngrijiri din
partea pompierilor, iar altele au fost evacuate pe tărgi. Un jurnalist care lucrează într-un sediu aflat chiar în faţa Charlie Hebdo a vorbit despre „trupuri la pământ, bălţi de sânge, răniţi foarte grav”.

În jurul orei locale 11.30 (10.30 GMT), doi oameni înarmaţi cu un puşti kalaşnikov şi un lansator de rachete au pătruns în sediul Charlie Hebdo, care ocupă împreună cu alte societăţi un imobil de pe strada Nicolas-Appert, în arondismentul XI. „Eram în clădire la capătul culoarului. Au intrat nişte oameni care căutau Charlie Hebdo, apoi au tras pentru a ne impresiona”, a relatat o femeie care a reuşit să iasă nevătămată din imobil. În birourile săptămânalului este masacru, notează AFP. Atentatul este cel mai sângeros din Franţa din ultimele decenii. „Am văzut doi oameni care au ieşit din clădire, au tras, au intrat într-un Citroen negru în direcţia bulevardului Richard-Lenoir”, a povestit un martor care trăieşte în apropiere.

Într-o înregistrare video filmată pe bulevard, situat la câteva zeci de metri de sediul Charlie Hebdo, se poate vedea cum doi bărbaţi înarmaţi cu arme automate ies din maşină, execută cu un glonţ în cap un poliţist, iar apoi strigă „L-am răzbunat pe profetul Mahomed” şi pleacă din nou cu autovehiculul. „Aveau cagule şi aveau arme kalaşnikov sau M16”, a spus un vecin, care a adăugat că atacatorii i-au lăsat impresia că sunt „serioşi”, până în punctul de a crede că erau „din forţele speciale în urmărirea unor traficanţilor de droguri”.

 Modul de operare al autorilor denotă un antrenament susţinut

Modul de operare al autorilor atentatului împotriva săptămânalului francez Charlie Hebdo, calmul, determinarea şi eficienţa de care au dat dovadă sunt specifice pentru oameni care au trecut printr-un antrenament susţinut, de tip militar, au declarat surse poliţieneşti citate de AFP. Imaginile, surprinse pe telefoane mobile de martorii atacului, arată profesionalismul atacatorilor care au executat un atac planificat minuţios, afirmă un fost membru al unui serviciu de protecţie şi pază şi un fost angajat al poliţiei judiciare. „Se vede cu
claritate modul în care îşi ţin armele, în care avansează calm, cu sânge rece. Au beneficiat cu siguranţă de o formaţie militară. Nu este vorba de persoane care au acţionat din impuls”, a spus unul din poliţiştii consultaţi de AFP. El a adăugat că atacatorii îşi ţin armele kalaşnikov aproape de corp, trag foc cu foc şi nu în rafale, ceea ce arată că au fost antrenaţi să le folosească. Un alt fost poliţist la poliţia judiciară afirmă că „cel mai frapant este sângele rece de care dau dovadă”. „Au fost antrenaţi în Siria, în Irak sau în altă parte, poate chiar în Franţa, sigur este că au fost antrenaţi”, a mai spus el. O altă probă a sângelui rece al atacatorilor este faptul că, deşi au greşit iniţial adresa, oprindu-se mai întâi la nr. 6 de pe stradă, unde se află un serviciu auxiliar al săptămânalului, autorii „nu au deschis focul, nu şi-au pierdut cumpătul şi au mers la nr. 10, sediul redacţiei Charlie Hebdo“.

Într-una dintre înregistrări, realizată de pe acoperişul unui imobil vecin, se vede că doi dintre cei trei bărbaţi sunt bine echipaţi: ţinute negre, cagule, pantofi sport, veste pentru încărcătoare şi poate veste antiglonţ. În momentul în care atacatorii se pregătesc să plece cu maşina văd un poliţist pe bicicletă. Ei coboară din maşină şi îl împuşcă pe poliţist, trăgând foc cu foc. Apoi unul dintre ei se apropie, îl ucide cu un glonţ în cap pe poliţist, verifică dacă nu există şi alţi membri ai forţelor de ordine în împrejurimi, apoi cei doi se întorc în maşină, însă fără a alerga.

Atacul a provocat o reacţie imediată a autorităţilor franceze cu o întărire a măsurilor de securitate în regiunea pariziană. Ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, a vorbit despre implicarea a trei atacatori în atacul armat de la Charlie Hebdo.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: