ISU a anunţat oficial

Efectul termic al curentului electric a distrus depozitul Rozita

incendiu-rozita-4Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a comunicat ieri, oficial, cauza probabilă a incendiului care a făcut scrum depozitul Rozita din Şcheia.

Comisia de cercetare şi stabilire a cauzelor incendiilor, compusă din trei pompieri şi trei poliţişti, a concluzionat că megaincendiul care a distrus peste 5000 mp de hală, dar şi munţii de marfă din interior, în valoare de zeci de milioane de lei, s-a produs ca urmare a efectului termic al curentului electric.

Inspectorul-şef gen. Ion Burlui a explicat că iniţial au fost luate în calcul mai multe cauze: cea a unui foc intenţionat, neglijenţa în folosirea unui foc deschis, ca şi reacţia substanţelor chimice din interior, dar niciuna nu s-a confirmat, decât cea menţionată deja.

Depozitul, construit la sfârşitul anilor ’70 ca depozit angro de textile şi încălţăminte, avea o instalaţie electrică calibrată pentru un număr mic de consumatori.

După anii ’90, aceeaşi reţea a ajuns să alimenteze mult mai multe puncte de consum – un număr şi mai mare de comercianţi care au completat paleta de mărfuri şi cu produse alimentare, produse industriale şi, mai ales, tot felul de agenţi chimici cu grad mare de combustibilitate.

Pe 15 decembrie, cablurile reţelei, încinse deja de consumul mai mare decât cel pentru care fuseseră construite să ducă, au produs prima flacăra; apoi a urmat prăpădul.

„Anticipam în orice moment să se întâmple asta, date fiind riscurile mari la incendiu care existau în depozit. Depozitul nu a primit avizul de siguranţă la incendii din partea noastră, pentru că lipseau şi cele mai mici norme de siguranţă. Au fost amendaţi în repetate rânduri atât proprietarul depozitului, cât şi comercianţii care deţineau standuri” a declarat şeful ISU Suceava, după care a explicat exact conjunctura producerii incendiului, precum şi particularităţile lui.

Depozitul SC Comsutexin SA Suceava, cunoscut de suceveni ca depozitul Rozita, funcţiona cu o instalaţie electrică necalibrată, fără instalaţii de semnalizare şi stingere în interior, fără trapă de evacuare a gazelor fierbinţi şi toxice, având în interiori cantităţi enorme de marfă, depozitată neadecvat, căi de comunicaţii deficitare – condiţii ideale pentru producerea unei nenorociri ca cea întâmplată.

„A fost unul dintre cele mai complexe incendii pe care le-am întâlnit în toată cariera mea de ofiţer de pompieri, poate la fel de complex ca cel produs în 2012 pe platforma de anvelope de la Grăniceşti. Din fericire, la Rozita nu s-au produs victime omeneşti, dar impactul economic asupra a zeci de oameni care îşi câştigau pâinea acolo a fost imens” a afirmat gen. Ion Burlui.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: