Doliu în sportul sucevean

Una din legendele sportului sucevean, antrenorul Constantin Tăpîrjan, a trecut la cele veşnice

lupte-constantin-tapirjan-22-decSfârşitul acestui an a devenit deosebit de trist pentru iubitorii sportului sucevean, una dintre adevăratele legende a trecut în eternitate, antrenorul emerit Constantin Tăpîrjan. Nea Costică a fost un adevărat reper în sportul sucevean şi chiar naţional, fiind „părintele” luptelor greco-romane de pe aceste meleaguri. Prin mâinile lui au trecut o mulţime de campioni care au devenit oameni adevăraţi.

„Părintele” luptelor greco-romane din oraşul Suceava a poposit pe aceste meleaguri printr-un concurs de împrejurări, s-a „îndrăgostit” de aceste plaiuri şi timp de 41 de ani a crescut tineri sportivi care au dus faima Sucevei în toate colţurile lumii.

Dintre marii campioni descoperiţi şi pregătiţi de profesorul Constantin Tăpîrjan îi putem aminti pe Ilie Matei, Ioan Grigoraş, Ioan Irimiciuc şi Ovidiu Croitoru. Primul dintre ei a fost medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984 şi multiplu medaliat la Campionatele Mondiale Universitare, Europene şi Balcanice. Ioan Grigoraş a cucerit medalia de bronz la Olimpiada de la Barcelona din 1992 şi pe cea de argint la Campionatele Mondiale din 1980 şi el fiind multiplu medaliat la Campionatele Europene şi Balcanice. Ioan Irimiciuc a fost Campion European de juniori în 1987 şi apoi vicecampion European la seniori în 1989. Ovidiu Croitor a cucerit bronzul la Campionatul Mondial de juniori din 1990.

Am trecut în revistă doar „vârfurile” performanţelor obţinute de sportivii pregătiţi de antrenorul emerit Constantin Tăpîrjan, pentru că lista campionilor naţionali este extrem de lungă.

„Întotdeauna mi-a plăcut munca şi am urât minciuna. Eu sunt un om dintr-o bucată şi am dorit tot timpul să mă exprim prin fapte”, acesta a fost crezul de viaţă al antrenorului emerit Constantin Tăpîrjan.

Nea Costică a fost şi preşedinte al Clubului Sportiv Municipal Suceava şi director adjunct al Liceului „Samuil Isopescu”, pentru a-şi încheia cariera de dascăl la Şcoala Generală Nr. 1 din Suceava. Toţi cei care l-au cunoscut l-au admirat şi iubit. Pentru meritele sale Constantin Tăpîrjan a fost numit „Cetăţean de Onoare” al municipiului Suceava.

Pentru că am avut marea onoare de a-l cunoaşte personal, Nea Costică îmi va lipsi pentru că era un om dintr-o bucată, un om cu care era o plăcere să stai la poveşti, pentru că avea de unde. Îmi voi aminti de fiecare dată cu plăcere de fiecare întâlnire cu dumnealui. Sper ca Dumnezeu să-l aibă în grijă pe Nea Costică Tăpîrjan, pentru că merită!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: