Klaus Iohannis, noul preşedinte al României

Preşedintele Klaus Iohannis a preluat ieri mandatul prezidenţial de la Traian Băsescu, în cadrul unor ceremonii care s-au desfăşurat în Parlament şi apoi la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a depus jurământul de învestitură în funcţia de şef al statului în Parlament, într-o şedinţă solemnă, în care parlamentarii au luat act de începerea exercitării mandatului de preşedinte iar patriarhul Daniel şi-a dat binecuvântarea.

În discursul susţinut în faţa parlamentarilor, noul şef al statului a declarat că va fi preşedintele tuturor românilor şi că este onorat de încrederea pe care alegătorii i-au acordat-o. „Stau aici, în faţa dumneavoastră, astăzi, conştient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt recunoscător şi onorat de încrederea pe care cetăţenii României mi-au acordat-o, aceea de a fi preşedintele lor şi îi asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor”, a spus Iohannis, în faţa plenului Parlamentului, după depunerea jurământului de învestitură. Şeful statului s-a declarat „profund mişcat de dragostea de ţară care a stat în spatele participării la vot, de aspiraţia spre libertate şi prosperitate a românilor”.

Cel de-al patrulea preşedinte al României după 1989 a spus că îşi doreşte ca la finalul mandatului său România să fie spaţiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social, unde să fie prezente stabilitatea, aprecierea valorii şi calmul „Nu calmul aparent dat de absenţa dezbaterii, nu calmul în spatele căruia se ascunde resemnarea, ci calmul dat de libertatea de a alege, pentru că există opţiuni de încredere că prosperitatea vine când fiecare îşi face treaba şi de convingere că împreună suntem puternici. O Românie în care stabilitatea, calmul şi aprecierea valorii devin reperele normalităţii va fi fără îndoială una atractivă pentru investiţii. Locurile de muncă şi prosperitatea pe care toţi românii ni le dorim nu au cum să apară decât într-un asemenea climat”, a afirmat Iohannis.

În plus, preşedintele Iohannis a arătat că doreşte o schimbare profundă a ţării, astfel încât România să iasă din zona senzaţionalului şi a spectacolului. „Cu toţii ne dorim o transformare profundă a societăţii în care trăim, a României, în ansamblul său. Schimbările de legislaţie sunt doar un pas. Ele vor trebui însoţite de o schimbare de mentalităţi, practici şi mod de lucru. Îmi doresc o Românie scoasă din sfera senzaţionalului, devenit cotidian, o Românie în care nu e timp de spectacol pentru că puterea şi opoziţia lucrează. Şi preşedintele, şi Guvernul, şi Parlamentul lucrează”, a afirmat Iohannis, în faţa Parlamentului.

Şeful statului a adăugat că ar trebui renunţat la „declaraţiile de complezenţă”, care nu folosesc la nimic. „Lucrul bine făcut înseamnă că vom construi consens, dar consens nu numai în declaraţii, ci în acţiune, cu rezultate măsurabile. Înseamnă că, periodic, avem datoria de a veni în faţa românilor, de a comunica onest şi responsabil ce etape am parcurs, în ce stadiu suntem, cât am făcut din ce ne-am angajat şi ce urmează mai departe. Aşa voi proceda eu în calitate de preşedinte”, a apreciat preşedintele.

Iohannis a susţinut necesitatea reconstrucţiei instituţiilor politice astfel încât să fie constituit „un edificiu statal durabil pentru 50, nu pentru cinci ani”. De asemenea, el a arătat că lupta împotriva corupţiei trebuie continuată, pentru că nu există o altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie. „Sper că avem cu toţii înţelepciunea de a nu repeta erorile din trecut. Dacă există cu adevărat voinţă politică, şi nu doar declaraţii de intenţie, atunci vom lua decizii care conduc la construcţie durabilă, dincolo de interesele partizane şi de moment. În domeniul statului de drept şi independenţei justiţiei, precum şi al luptei anticorupţie, paşii făcuţi până acum trebuie, cu necesitate, continuaţi. Garantarea lor şi acţiunea în spiritul lor trebuie să devină normalitate în România. Preşedintele are un rol important în acest sens, pe care, desigur, îl voi asuma. Dar este nevoie de înţelegerea clară la nivelul întregii clase politice a unui principiu: Nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie”, a declarat Iohannis, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

Noul şef al statului a propus un „consens naţional” pentru a sprijini integrarea efectivă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi un consens al partidelor parlamentare pentru menţinerea pe termen lung a bugetului Apărării la cel puţin 2% din PIB, precizând că în primele şase luni ale mandatului va prezenta strategia naţională de apărare .

Iohannis a anunţat că va chema la consultări partidele politice pe teme fundamentale: obiectivele de ţară, o modalitate de lucru şi de dialog permanent şi un calendar cu etape şi acţiuni.

După depunerea jurământului în Parlament, Klaus Iohannis a mers la Palatul Cotroceni împreună cu soţia sa, Carmen, unde a fost primit cu onoruri militare. Într-o zi care a debutat cu ploaie, chiar în momentul în care Iohannis a urcat pe podiumul amenajat pentru a primi onorul gărzii de onoare a apărut soarele. La intrarea în palat, cei doi au fost primiţi de Traian Băsescu şi soţia sa, Maria. A urmat ceremonia predării colanului, la care au participat şi viitorii consilieri ai lui Iohannis şi echipa lui Băsescu.

Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni după onorul dat de garda de onoare la încheierea mandatului prezidenţial. El a salutat, cu lacrimi în ochi, regimentul militar, a sărutat drapelul şi a salutat presa, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, cât şi pe cei care îl aşteptau afară.

Câteva sute de susţinători şi de opozanţi l-au aşteptat la ieşirea din Palatul Cotroceni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: