PSD umblă cu cioara vopsită

Social-democraţii români au funcţionat ca un monolit pe toată perioada campaniei electorale şi, în lipsa unei ideologii clare, ar fi stat şi mai uniţi în jurul conducătorului iubit, Victor Ponta, în caz că votul l-ar fi aşezat pe jilţul de la Cotroceni. Cel puţin, aşa a arătat istoria PSD până acum. Cât despre asumarea răspunderii, încă de pe vremea tătucului Ion Iliescu, mai-marii săi s-au făcut luntre şi punte să o evite. Iar pentru a o evita, de fiecare dată au umblat cu cioara vopsită. De demonstrat.

Astfel, imediat după Revoluţie, învăţătorul lor întru ale politichiei, maestrul de combinaţii pidosnice Silviu Brucan, le-a făcut partid din fostul FSN, organizaţie care îngloba tot ce însemna formaţiune politică, funcţionar public şi demnitar. Fireşte că, vopsiţi în partid de stat, precum fostul PCR, au câştigat fluierând primele două rânduri de alegeri libere.

Oastea de strânsură

Despărţindu-se apele, Ion Iliescu cu PDSR, iar Petre Roman cu PD, social-democraţii şi-au ascuns apoi responsabilitatea după patrulaterul roşu alcătuit din PRM, PUNR şi PSM. Obişnuiţi încă de la început cu oşti de strânsură, cu vasali şi servitori, după fiecare dezastru electoral, majorităţile lor de guvernământ s-au împrăştiat, urmând ca strânsura să se refacă la guvernare, ca în zicătoarea „la plăcinte, înainte!”, emblema oportunismului autohton.

De ce zicem că au umblat cu cioara vopsită? Fiindcă s-a făcut el FSN peste noapte partid de mase, dar în fapt era al baronilor locali, al primarilor şi al funcţionarilor din instituţiile şi organele statului moşteniţi de la tovarăşi. Înhămând bugetul de stat la căruţa social-democraţiei, reuşeau să adune aderenţi din păturile sărace, dependente de ajutoarele de stat.

Cu faţa la trecut

Este adevărat că noţiunea de partid nu are acoperire ideologică în cazul PSD şi, din păcate, nu e singurul în această situaţie: o formaţiune politică vetustă, ca în vechiul Bizanţ, când interesele preaputernicilor zilei se aliau cu pegra marilor cetăţi creând tabere opuse ca verzii sau albaştrii. La fel se întâmpla şi în antica Romă, doar că aici îşi disputau întâietatea, pe lângă verzi şi albaştri, albii şi roşii.

Acum cuplul Ponta – Dragnea pregăteşte altă mascaradă: separarea demnitarului pesedist de partid atunci când accede în funcţii administrative. Coincide cu o prescripţie a Constituţiei care îi cere preşedintelui să-şi taie legăturile cu partidul dătător de jilţ. Rezultatele? Cu excepţia lui Emil Constantinescu, nici Ion Iliescu, cu atât mai puţin Traian Băsescu, nu s-au despărţit de partide; din contra, au fost mari jucători şi combinatori.

O nouă cabală

Vor reuşi miniştrii Guvernului Ponta să fie apolitici? Nici măcar n-o iau în serios. Adevărata miză a schimbării de faţadă este înşelarea aşteptărilor electoratului în speranţa că imaginea de partid a corupţilor şi a baronilor, de urmaş al partidului comunist vor dispărea.

De asta să fi pierdut Victor Ponta alegerile? Nu cumva se merge cu cioara vopsită mult prea departe? În fond, necazurile PSD vin din necinste, din subtilizarea prin metode tot mai rafinate a bugetului comun, din obstrucţionarea drepturilor elementare cetăţeneşti precum dreptul la vot, din justificarea prin minciuni…

Ca de pildă: „abordările şi strategia de modernizare pregătite în acest moment de Liviu Dragnea”. Eu traduc astfel: modernizare înseamnă până acum doar căsăpirea concurenţilor lui Ponta şi Dragnea, la nivel central, iar la nivel local, vânătoarea de vrăjitoare: eşti cu Ponta+Dragnea şi baronii sau dispari.

Dispreţ în loc de reforme

Aşadar, cinism cât încape cu dispreţ pentru membrul de rând al PSD şi pentru alegători. Exact motivele pentru care au pierdut mereu alegerile. Ca să nu vadă lumea degringolada internă, PSD se face că remaniază guvernul, dar stratagema e aceeaşi: schimbare de ochii lumii.

Nu cred că un partid mare ca PSD va mai tolera după sărbători astfel de mişcări politice menite să acopere vinovăţia celor doi, Victor Ponta şi Liviu Dragnea, pe mâna cărora partidul a pierdut alegerile pe 16 noiembrie şi se va tot micşora până în martie. Când o analiză internă la rece şi retragerea celor doi ar fi scutit partidul de o mulţime de necazuri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: