O lecţie de viaţă

Întâlnire cu micul scriitor Seby Crăciun, în prag de Moş Crăciun

Una dintre bucuriile membrelor Clubului “Femina” din Câmpulung Moldovenesc este şi întâlnirea cu autori ai unor creaţii literare, plastice etc. Cu atât mai mult cu cât activitatea acestei mici, dar vechi asociaţii, se desfăşoară, de câţiva ani buni, în cadrul Bibliotecii municipale din localitate, rafturile cu cărţi fiind martorii acestor frumoase clipe de socializare.

Oaspete, de data aceasta, ne-a fost micul şi talentatul poet şi prozator Sebastian Remus Crăciun.

Scopul întâlnirii a fost să-l cunoaştem mai bine şi, în acelaşi timp, să mai punem o cărămidă, prin cumpărarea cărţilor sale, la suma de care are nevoie pentru încă două operaţii pe care trebuie să le facă la Chişinău.

Copilul acesta, acum elev în clasa a V-a, la Colegiul “Dragoş Vodă”, duce pe umerii săi, încă din primele luni de viaţă, o mare suferinţă. Este bolnav de tetrapareză spastică, boală care l-a imobilizat la pat şi care – după cum mărturiseşte el – l-a “învăţat să cunoască lumea, natura şi tot ce mă înconjoară doar din cărţi, povestiri şi să pătrund în necunoscut doar cu ajutorul imaginaţiei”.

Seby a suportat, până acum, trei operaţii şi numeroase alte tratamente, dar a rămas un copil vioi şi drăgălaş, maturizat înainte de vreme, care, prin întreaga sa conduită, ne oferă o lecţie de viaţă.

Având sprijinul bunilor săi părinţi, Anca şi Constantin Crăciun, al bunicilor, al fratelui mai mare, Alex, acum elev în clasa a VIII-a, Seby s-a bucurat de o dezvoltare intelectuală normală. Încă din clasa I, învăţătoarea, Luminiţa Mîndrilă, i-a descoperit talentul literar. Era prima lui creaţie: “Legenda Moldovei”. Mai târziu s-a bucurat de îndrumarea poetului Horaţiu Stamatin, profesorul său de engleză. Mânuţele nu-l ajutau întotdeauna să folosească condeiul, dar a învăţat să scrie la calculator şi aşa s-a născut prima carte conţinând versuri şi două proze scurte, “Freamăt de speranţă”.

Calculatorul este prietenul şi ajutorul său. Acest instrument modern de lucru l-a ajutat să-şi îndeplinească multe dorinţe, pe care altfel nu şi le-ar fi putut realiza. Mult timp a fost dus în braţe sau în cărucior şi ar fi fost mai anevoios să ajungă în pădure. Părinţii l-au dus totuşi să vadă cu ochii lui muşchii copacilor şi alte minunăţii ale pădurii. Celelalte cunoştinţe despre pădure, despre natură în general, le-a dobândit cu ajutorul calculatorului, astfel că, acum, Seby ştie mai mult decât alţii.

Îngerul său păzitor îi este, în toate, buna lui mămică, Anca, o femeie care, până la 34 ani, mamă a trei copii, deşi a trecut prin atâtea încercări, şi-a păstrat chipul luminos, de adolescentă, pentru Seby aceasta fiind un îndemn să gândească pozitiv şi să nu renunţe la speranţă.

Cea de-a doua carte a fost realizată şi cu sprijinul unui sufletist humorean, folkistul şi poetul Sorin Poclitaru, care a îmbogăţit povestea broscuţei Toby cu versuri şi i-a înlesnit lansarea cărţii la Gura Humorului şi în alte localităţi, prin asociaţia sa culturală “Fair-Play”, care sprijină tinerele talente.

Ilustrarea cărţilor a fost făcută de Seby, prin modelarea figurilor pe calculator.

Proiectele sale de viitor ?… “Nuvele şi povestiri, din suflet de copil”, volum în lucru.

Sebastian Remus Crăciun este un luptător şi îi îndeamnă şi pe alţi copii, mai ales pe cei cu situaţii asemănătoare, să fie curajoşi şi să nu se lase învinşi. “Mesajul meu pentru toţi copiii ce vor răsfoi paginile cărţilor mele este: credeţi în puterile voastre, speraţi la mai mult decât puteţi şi nu deznădăjduiţi niciodată. Rugaţi-vă Bunului Dumnezeu şi mereu veţi fi învingători”.

* * *

Acest copil cu suflet mare nu luptă numai pentru sine. În aceste zile, de exemplu, împreună cu mama lui, Anca, şi cu sprijinul Cabinetului Parlamentar al deputatului PNL Paul Surugiu şi al altor oameni de bine, s-a implicat în organizarea celei de-a doua ediţii a acţiunii “Şi tu poţi fi Moş Crăciun”, prilej cu care li s-au împărţit copiilor cu dizabilităţi, dar şi altor copii, peste 100 pachete cu dulciuri şi jucării. Alimentele adunate şi care se vor mai aduna vor fi dăruite familiilor nevoiaşe, cu mulţi copii.

Acţiunea Clubului “Femina”, desfăşurată la Biblioteca municipală, cu implicarea colectivului acestei instituţii, în frunte cu directorul său, prof. Silviu Ciulei, şi la care ne-am bucurat de prezenţa dlui primar ing. Mihăiţă Negură, a fost, pentru Seby, un dar de Crăciun (de altfel, membrele clubului i-au dăruit acestuia, lui Alex şi micuţei Maia, frăţiorii săi, dulciuri, creându-se pentru micul invitat o atmosferă de sărbătoare; una dintre membrele clubului, dna Crizanta Forminte, a împărţit dulciuri întregii asistenţe).

Suma adunată din vânzarea cărţilor a fost modestă, după posibilităţile materiale ale participanţilor la acest eveniment.

Seby mai are nevoie de mulţi bani pentru cele două operaţii care urmează, dar şi pentru recuperări. La Câmpulung beneficiază de sprijinul generos al patronului Centrului “Aquarius”, ing. Nicu Troaşe, pentru a face înot şi gimnastică. Dar o dată la două luni, micul pacient trebuie să se interneze la un centru de recuperare din Alba Iulia. Familia, în care lucrează doar soţul, mama trebuind să aibă grijă de toţi cei trei copii, cu deosebire de Seby, a cărei asistentă şi însoţitoare este, nu dispune de aceste sume.

Speranţa lui Sebastian sunt fondurile pe care le realizează din vânzarea cărţilor sale. Ne oferim şi noi, şi colectivul Bibliotecii să-i fim intermediari în acest sens.

Dragi cititori, faceţi ca speranţa acestui copil talentat şi dornic de viaţă să nu moară!

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: