ECOTOUR – Managementul eficienţei energetice în industria turistică

Ecotour_Milan_Group_Photo2Începând cu 1 ianuarie 2015, Asociaţia pentru Turism Bucovina implementează proiectul „ECOTOUR – Managementul eficienţei energetice în industria turistică” care are ca scop dezvoltarea resurselor umane din sectorul turistic. Proiectul este finanţat prin intermediul Programului Lifelong Learning 2013, Acţiunea: Leonardo Da Vinci – Transfer de Inovaţie şi are un buget total de 371.290,00 euro.

Proiectul se bazează pe un parteneriat solid format între fundaţii, universităţi, institute de cercetare, autorităţi regionale, asociaţii profesionale în domeniul turismului şi în domeniul eficienţei energiei, dar şi companii de training din România, Austria, Italia, Spania, Olanda şi Finlanda care va conduce la atingerea obiectivelor propuse. Astfel, printre obiectivele asumate se numără şi transferul metodelor de învăţare şi a principiilor inovative din sectorul secundar către industria turistică, cu scopul de a dezvolta un nou standard ocupaţional: Manager al Eficienţei Energetice în Turism. Vor fi organizate în acest sens teste-pilot, evenimente de informare şi traininguri care vor contribui la consolidarea cunoştinţelor şi abilităţilor necesare la nivelul sectorului turistic şi, poate în viitor, la transferul de bune practici la nivelul altor ramuri ale sectorului terţiar.

Printre rezultatele proiectului se evidenţiază unităţile de învăţare şi materialele de training care vor fi disponibile pentru standardul ocupaţional de Manager al Eficienţei Energetice în Turism.

Printre obiectivele proiectului mai sunt evidenţiate:

> implementarea principiilor ECVET în formularea rezultatelor învăţării, realizarea unităţilor de învăţare, crearea unui Memorandum de înţelegere şi a unui acord de învăţare pentru calificarea de Manager al Eficienţei Energetice în Turism. Metodologia folosită pentru evaluarea, validarea şi recunoaşterea unităţilor de învăţare va fi elaborată prin intermediul testelor pilot care îşi propun îmbunătăţirea modelului ECVET pentru turism şi alte sectoare economice.

> crearea unei platforme e-learning care va fi testată în cadrul parteneriatului. Acest instrument de autoînvăţare va fi disponibil gratuit tuturor celor interesaţi şi utilizatorilor finali: profesori şi formatori, manageri sau angajaţi ai structurilor de cazare, restaurantelor, agenţiilor de turism sau altor furnizori de servicii turistice. Experienţa de învăţare a participanţilor la testele pilot va fi certificată prin diplome acreditate în cadrul consorţiului.

Proiectul oferă un răspuns, prin intermediul sistemului ECVET, nevoilor identificate pe piaţa muncii prin elaborarea unui profil pentru un nou standard ocupaţional în industria turistică: Manager al Eficienţei Energetice în Turism. Această nevoie a fost identificată în cadrul Planurilor de Dezvoltare Turistică Regională ale partenerilor.

Scopul parteneriatului este de a armoniza cooperarea dintre companiile de training şi factorii de decizie din domeniul turismului.

Mai multe informaţii despre acest proiect puteţi afla accesând site-ul www.ecotourproject.com.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: