Ioan Bălan:

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, trebuie să-şi dea imediat demisia după ce OUG 55 a fost declarată neconstituţională

4856Vicepreşedintele PNL pentru regiunea nord-est, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a declarat ieri că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, trebuie să demisioneze imediat, pentru că a refuzat să sesizeze CCR privind neconstituţionalitatea OUG 55/2014, făcând jocurile lui Victor Ponta.

Bălan a declarat că cere demisia urgentă a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, care a intuit că OUG 55/2014 ce a permis migrarea politică a aleşilor locali va fi declarată neconstituţională şi că a făcut „un joc politicianist” în sprijinirea lui Victor Ponta.

„Avocatul Poporului nu mai are niciun gram de credibilitate şi trebuie să demisioneze urgent” a spus liderul liberal.

El a explicat că prin neimplicarea şi nesesizarea Curţii Constituţionale în această privinţă, Avocatul Poporului „a influenţat grav” spectrul politic, rezultatul în urma votului din alegerile locale din anul 2012, prin transferul de la un partid la altul a numeroşi aleşi locali.

Avocatul Poporului a transmis, în 18 octombrie, într-un comunicat, răspunsul instituţiei la solicitările de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la Ordonanţa de urgenţă nr. 55/2014, formulate de Petre Boştină, Monica Macovei, Bogdan Dumitru, Gheorghe Misaca, Dan Munteanu, Mircea Ioan Popa, APADOR-CH, Partidul Naţional Liberal, Partidul Poporului – Dan Diaconescu, Petcu Cîjlaru Valeria, Mircea Ioan Popa, Cristian Iulian Neagoe, PNL – Filiala Sector 4, Ţârcă Viorel, Tamba Dumitru, Septimius Pârvu şi Mihai Marchidan.

„Aşa cum am subliniat şi în alte ocazii, Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu stabileşte pentru Avocatul Poporului obligativitatea sesizării Curţii Constituţionale, aceasta fiind o atribuţie pe care legiuitorul a lăsat-o la latitudinea sa, legitimat de rolul pe care îl îndeplineşte în protecţia drepturilor fundamentale ale cetăţeanului, iar raţiunea acestei învestiri circumscrie obiectivele excepţiei funcţiei constituţionale a Avocatului Poporului – apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice” se arăta în comunicat.

Avocatul Poporului aprecia că „petiţia formulată vizează în special raporturile dintre autorităţile publice, aspecte ale funcţionării democraţiei constituţionale care presupun o analiză şi o abordare cu predilecţie politică”, ceea ce ar obliga instituţia „să-şi depăşească poziţia sa de neutralitate şi de obiectivitate şi să se implice în controverse partizane”.

„Sub acest aspect, menţionăm că soluţionarea problemei semnalate este de competenţa Parlamentului şi a Guvernului, deoarece, în realitate, aceasta vizează raporturile constituţionale dintre Parlament, Preşedintele României şi Guvern. Fără îndoială, aspectele sesizate excedează competenţei instituţiei Avocatul Poporului, al cărei rol este apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, în sensul stabilit de art. 58 din Legea fundamentală” se arăta în comunicat.

AP mai aprecia că rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului, deoarece art. 115 alin. (5) din Constituţie stabileşte că ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la camera competentă, iar art. 115 alin. (7) din Constituţie instituie competenţa Parlamentului de a aproba sau respinge printr-o lege ordonanţele cu care a fost sesizat.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

OUG care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: