Programul „Spunem NU hepatitei în Moldova”, lansat şi la Suceava

Zece ani pentru eradicarea hepatitei în Moldova

> Educaţie şi prevenţie dedicate luptei cu virusurile hepatice

Programul „Spunem NU hepatitei în Moldova”, iniţiat de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, a fost lansat, ieri, şi la Suceava, la sediul Consiliul Judeţean, prilej cu care a fost ales şi grupul judeţean de lucru, unul dintre cele care vor funcţiona în toate judeţele Moldovei.

La lansare a fost prezent vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Rădulescu, care a salutat „cu multă bucurie” prezenţa coordonatorilor programului la Suceava, asigurându-i de „toată colaborarea în ce priveşte cadrul organizatoric”.

Programul a fost expus în faţa reprezentanţilor unor instituţii preocupate de sănătatea populaţiei, în majoritate medici de familie şi infecţionişti, manageri de spitale şi alte persoane interesate de subiect, de către medicul Irina Teodorescu, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi.

Ea a spus că „Spunem Nu hepatitei în Moldova” este un program de educaţie şi prevenţie dedicat luptei cu virusurile hepatic la nivelul întregii Moldove, iniţiat de prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, şi de managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ.

Programul îşi propune să identifice cât mai multe din persoanele infectate cu virusurile hepatitice şi să le trimită la medicii specialişti

Dr. Teodorescu a explicat că programul îşi propune să identifice cât mai multe din persoanele infectate cu virusurile hepatitice, având în vedere că mulţi dintre pacienţi nu ştiu că sunt infectaţi cu virusuri hepatitice, să îi îndrume pe medicii specialişti pentru obţinerea tratamentului, să informeze şi să educe populaţia cu privire la hepatita de tip B şi C. Este un program ambiţios, care îşi propune ca după zece ani de la începerea lui să poată fi declarată eradicată hepatita în regiunea Moldova.

Au mai fost prezentate acţiunile care se vor desfăşura în cadrul programului: informarea membrilor administraţiilor publice cu privire la incidenţa şi urmările răspândirii virusurilor hepatice, acţiuni de informare şi educaţie în comunităţile locale cu privire la urmările infectării cu virusurile hepatice, organizarea grupurilor de lucru locale, care vor gestiona aplicarea proiectului, activităţi de screening care au scopul de a identifica cât mai multe persoane infectate cu virusurile hepatitei B şi C şi a le îndruma spre centrele de specialitate pentru obţinerea tratamentului. Vor fi organizate şi întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din regiunea Moldova, întrucât programul are nevoie de sprijin financiar necesar derulării sale, va fi lansată o pagină electronică de informare şi vor fi organizate sesiuni de training pentru medicii de familie care se vor implica în program.

Programul a fost lansat la Iaşi în luna septembrie şi a continuat cu organizarea grupului de lucru de la Vaslui, în octombrie, apoi la Botoşani, în noiembrie.

Membrii grupului de lucru de la Suceava, desemnaţi ieri, sunt preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor; managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Râmbu; medicul-şef al Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul SJU Suceava, Corina Stănescu; medicul-şef al Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi, Angelica Popescu; preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Suceava, Irina Franciuc; directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Cătălina Zorescu.

La Suceava, tratament de 570.000 lei lunar pentru pacienţii cu hepatită B şi C

România se află pe locul IV în Europa în ce priveşte mortalitatea prin hepatită, întrucât sunt tratate cazurile aflate în stadiu avansat, de ciroză sau chiar cancer, a spus dr. Teodorescu. Ea a explicat că de aceea e necesară depistarea la timp a bolii, întrucât pentru hepatita C există tratament de ultimă oră şi boala fi vindecată.

Potrivit informaţiilor transmise de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, la această dată se află în tratament pentru hepatită 192 persoane, dintre care 124 pentru hepatita B şi 68 pacienţi pentru hepatita C, costul total lunar al tratamentelor fiind de aproximativ 570.000 lei.

La pacienţii care necesită tratament pentru hepatite cronice virale B, C şi D, cu aprobarea Comisiei de experţi a CNAS, se adaugă 120 pacienţi trataţi cu medicaţie care nu necesită această aprobare, costul tratamentului lunar pentru aceştia fiind de aproximativ 23.000 lei.

CAS a mai informat că „dosarele medicale depuse de asiguraţii care necesită tratament pentru hepatite cronice virale B, C şi D (inclusiv ciroze hepatice) au fost transmise, în totalitate, spre aprobare, Comisiei de experţi a CNAS”, astfel că nu există listă de aşteptare pentru tratamentul hepatitelor cronice virale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: