La Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, până pe 15 ianuarie, expoziţia Salonului Internaţional de Artă Fotografică „Bucovina – Mileniul III”

„Portrete şi peisaje inedite” într-o „abordare extraordinară din punct de vedere al tehnicii”

Expoziţia cu lucrările premiate la cea de-a XI-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică „Bucovina – Mileniul III” a fost vernisată ieri, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, şi va fi deschisă până pe 15 ianuarie. În expoziţie sunt prezentate fotografiile premiate cu aur, argint şi bronz, precum şi cele „acceptate”.

În cadrul evenimentului, Gabriela Teişanu, consultant artistic la CSTB, a salutat prezenţa expoziţiei în cadrul special al centrului, apreciind că spaţiul „a fost înnobilat prin etalarea acestor fotografii extraordinare”.

Ion Mareş, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, a precizat că salonul poate fi privit acum, ajuns la a XI-a ediţie, din perspectiva frumoasă a unui domeniu „care promite şi transmite”, iar fotografiile trimise sunt păstrate şi îmbogăţesc colecţia muzeului.

Directorul salonului, Ovidiu Ambrozie Bortă-BOA, a dezvăluit câteva „elemente de culise” ale competiţiei, specificând că ea se desfăşoară în mai multe etape, începând din primăvară şi până iarna. El a spus că regulamentul va fi schimbat începând de anul viitor, urmând ca transmiterea fotografiilor să se efectueze online (acum fiind prin plic), cu lucrările copiate pe CD sau DVD. Anul acesta, la Suceava, au ajuns şi alte obiecte în plicuri, precum o amuletă din India! Regulamentul şi afişul salonului sunt moştenire de la artistul fotograf Mihai Ungureanu, iniţiatorul concursului. „Nu s-a modificat nimic, din respect pentru Mihai Ungureanu. Am avut emoţii când am deschis plicurile, dar de la anul va fi online tot concursul şi va fi mai comod şi pentru mine, şi pentru concurenţi”.

Reprezentantul Centrului Cultural Bucovina, instituţie coorganizatoare a salonului, alături de Muzeul Bucovinei, totodată membru în juriul internaţional al salonului, Victor Rusu a dezvăluit şi el câte ceva din „bucătăria” salonului. El a spus că juriul a lucrat două zile şi două nopţi la evaluarea lucrărilor, împreună cu Ovidiu Ambrozie Bortă-BOA, care a proiectat pe ecran toate cele 3835 de fotografii. „S-au acordat câte 6 medalii FIAP şi AAFR, lucrările respective fiind prezentate în expoziţie alături de cele acceptate, care sunt şi ele premiate. Fotografiile vor fi tipărite într-un catalog care va fi gata la sfârşitul lunii decembrie. Prin acest salon, numele Bucovina a fost făcut cunoscut în toată lumea; este important pentru artiştii fotografi să primească ceva la Suceava”.

Victor Rusu a mai remarcat „abordarea extraordinară din punct de vedere al tehnicii şi unghiului de captare a imaginii”, apreciind că „sunt peisaje şi portrete inedite”, precum şi faptul că acesta este un concurs deschis tuturor fotografilor, profesionişti sau amatori, fiind unul dintre puţinele concursuri fără taxă. „Expoziţia lucrărilor din salon e foarte importantă pentru artiştii fotografi, prezenţa lor pe simeze constituie un punct important în palmaresul lor” a mai spus Victor Rusu.

La această ediţie participarea a fost numeroasă, fiind înscrişi în competiţie 548 de artişti fotografi din 36 de ţări, care au trimis 3835 de fotografii, dintre care peste 2000 au fost la secţiunea Open.

Competiţia s-a desfăşurat pe temele Open şi Travel, iar juriul – din care au făcut parte Csaba Balasi din România, preşedinte, Marcello Materassi, Italia, Petru Gemănaru, România, Vasile Paladean, Ucraina, Victor Rusu, Suceava – a acordat 18 premii pentru fiecare secţiune.

La secţiunea Open, medalia de aur FIAP a fost obţinută de Boris Kosov, din Rusia, iar aurul FIAP, la secţiunea Travel, a fost cucerit de Istvan Kerekes din Ungaria. Au fost acordate medalii de aur şi din partea Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România – Mato Zeman din Croaţia, secţiunea Open, şi Giovbattista Mazzucco, secţiune Travel.

Reamintim, organizatori ai salonului sunt Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina, sub înaltul patronaj FIAP şi AAFR.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: