Pe străzile sucevene pe care compania germană Pfeiffer lucrează la proiectul european de apă şi canalizare

„Bătaie de joc“

> „De aceea, firma trebuie strânsă un pic cu uşa şi aplicate sancţiuni de către serviciul de specialitate al Primăriei” reclamă consilierul local PSD Eugen Girigan, „drumar” de profesie > Firmele externe vin în România şi sublicitează, iar după ce câştigă dau execuţia în subantrepriză unor constructori locali cu muncitori slab pregătiţi sau necalificaţi, opinează primarul Sucevei, Ion Lungu

Alesul local PSD Eugen Girigan, „drumar” cu stagii vechi pe infrastructură rutieră de rang judeţean, a remarcat, în recenta şedinţă extraordinară a CL Suceava, modul total necorespunzător în care lucrează compania germană Pfeiffer, câştigătoare a licitaţiei pentru extinderea reţelelor de apă şi a celor de canalizare din municipiu. Eugen Girigan reliefează că umplutura străzilor refăcute nu este compactată conform procedurilor tehnice consacrate, iar, drept urmare, pe unele artere s-a turnat asfalt chiar şi de patru ori. „Firma câştigătoare a proiectului nu lucrează în mod corespunzător. Am văzut-o lucrând şi în Germania, cu aspiratorul şi jetul de apă alături. Îşi bat joc pur şi simplu, de aceea trebuie strânşi un pic cu uşa şi aplicate sancţiuni de către serviciul de specialitate al executivului” a accentuat Eugen Girigan.

Primarul Ion Lungu spune că, în urma problemelor întâmpinate, ar putea chiar să-şi dea şi doctoratul în domeniu. Edilul-şef relevă că, într-adevăr, calitatea lucrărilor lasă foarte mult de dorit, compania germană cu pricina, ca de altfel şi altele externe, câştigând licitaţii la preţuri sub oferta iniţială şi dând execuţia în subantrepriză, unor constructori locali. În consecinţă, forţa de muncă din construcţii fiind plecată la muncă este graniţe, respectivele societăţi intervin cu muncitori slab pregătiţi sau necalificaţi. „Aceleaşi firme care lucrează cu aspiratorul vin aici şi sublicitează, subcontractează, la fel ca în tot judeţul şi în toată România, fie că ne place sau nu ne place. Situaţia este una reală şi chiar i-am şi amendat” a precizat şeful administraţiei municipale.

„Indiferent ce îi punem să facă, este clar că Primăria trebuie să vină din urmă, să refacă aceste străzi” a explicat Ion Lungu

Primarul evidenţiază că s-a făcut o inventariere a arterelor afectate, pentru repararea acestora, în bugetul pe anul 2015, fiind proiectată o sumă de 15 milioane de lei.

Ieri, la sediul Primăriei, a avut loc ultima şedinţă de analiză din acest an a stadiului lucrărilor din proiectul finanţat din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Mediu. Din 60 de străzi pe care se făceau intervenţii în luna august, în prezent se mai lucrează pe şase artere, primarul cerându-le constructorilor să consolideze cu piatră concasată porţiunile săpate şi rămase răscolite. El nu a exclus ca, pentru modul total lamentabil în care s-a lucrat în ultimul timp, să facă intervenţii la conducerea germană a Pfeiffer, constructorii putând fi sancţionaţi şi cu o amendă de până la 10.000 de lei. „Avem sute de străzi care trebuie refăcute, însă, indiferent ce îi punem să facă, este clar că Primăria trebuie să vină din urmă, să refacă aceste străzi” a explicat Ion Lungu.

Obiectivul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava” este finanţat din Fonduri de coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu, Axa prioritară 1, Faza I, având valoarea iniţială totală a contractului de finanţare de peste 494,7 milioane de lei. Investiţia vizează şase municipii şi oraşe cuprinse în program, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Salcea.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI