De Ziua Bucovinei

Bucovineni uniţi într-o şi lângă o carte

> La o zi după lansarea de la Cernăuţi, „Dulce de Suceava. Amar de Cernăuţi”, purtând semnăturile Doinei Cernica şi Mariei Toacă, s-a lansat la Suceava

Interpretând cântece patriotice şi colinde (în română şi polonă) întru întâmpinarea Crăciunului, un grup de elevi de la Liceul Tehnologic „Nicanor Moroşan” din Pârteştii de Jos a deschis

evenimentul de ieri, de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava, ce a presupus finalmente, aşa cum a fost aşezat de oamenii care l-au însufleţit, o unire a bucovinenilor (şi nu doar a lor) în jurul unei cărţi, „Dulce de Suceava. Amar de Cernăuţi”, şi a autoarelor, ziaristele prea bine cunoscute dumneavoastră Doina Cernica şi Maria Toacă. Doar cu o zi înainte, cartea fusese lansată la Cernăuţi, în redacţia „Zorilor Bucovinei”, reprezentată şi la Suceava, alături de români de dincoace de graniţă, fie din Suceava, din Fălticeni, fie din Vatra Dornei, de la Voroneţ. Au vorbit, pe rând, Gheorghe Gabriel Cărăbuş, Alis Niculică, col. Ioan Abutnăriţei (şi din partea CJ Suceava), istoricii Ştefan Purici şi Mihai Iacobescu, maica Elena Simionescu, Maria Toacă şi Doina Cernica, Nicolae Cârlan, dr. Ioan Ieţcu, Nicolae Toma, redactorul-şef al „Zorilor Bucovinei” de la Cernăuţi, şi iar Gabriel Cărăbuş. S-au exprimat şi speranţele de a ne reîntâlni curând în Europa; în luni ce urmează toţi bucovinenii (N.T.), în ani ce urmează şi basarabenii (G.C.). Vorbitorii au mărturisit despre carte şi autoarele ei, despre pagini din istoria Bucovinei şi despre istorii ale bucovinenilor de acum. Printre altele, am reţinut că prin articole publicate iniţial în „Crai nou” şi „Zorile Bucovinei”, cuprinse în carte, „Bucovina se întregeşte”; cartea, conţinând „prea multe poveşti triste”, este un „document al vremurilor pe care le trăim”; se alătură altora (semnate de V. Tărâţeanu, I. Beldeanu, Şt. Hostiuc ş.a.) fiind, în mod particular, „copilul a două mame”, numite apoi şi „mucenice”, unele dintre cele mai inimoase şi talentate condeie din Bucovina…; este şi „o carte care ne răzbună” (demonstrând şi „cum se face publicistică”, dar şi că „publicistica nu este efemeră” cum s-ar părea). Doina Cernica a vorbit despre geneza volumului, a mulţumit sucevenilor care au contribuit la apariţia ei, a atras atenţia asupra unora dintre primii cititori care au şi scris despre ea şi despre primele ei călătorii (Paraschiva Abutnăriţei, Nicolae Turtureanu, Grigore Crigan).

Subsemnatul se încumetă să spună că, fie şi pentru câteva ceasuri (dincolo de ceasurile de lectură şi lunga călătorie spre cititori de azi şi de oricând ai cărţii), evenimentul de ieri, de la Suceava, alături de cel de alaltăieri, de la Cernăuţi, au însemnat uniri ale bucovinenilor prilejuite de „Dulce de Suceava. Amar de Cernăuţi”. Şi n-au fost deloc puţini, fiindcă cei mulţi dimprejurul cărţii i-au reprezentat, firesc şi onest, pe toţi cei care n-au ajuns încă, precum şi pe toţi cei pe care cartea îi cheamă, aşa cum însăşi Bucovina trebuie să-i cheme. 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: