„HIV/SIDA, o problemă a comunităţii“, care nu se poate rezolva fără o finanţare coerentă şi mai multă educaţie

IMG_7962

Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA din 1 decembrie a fost marcată, ieri, la sediul DSP Suceava, de către Fundaţia Red Ribbon Fălticeni printr-o dezbatere cu tema „HIV/SIDA, o problemă a comunităţii”. Cu acest prilej, reprezentanţii fundaţiei menţionate, directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, şefa centrului judeţean HIV/SIDA, dr. Corina Stănescu, medicul ginecolog Cristian Irimie şi-au spus opiniile cu privire la problematica legată de această maladie, fiind prezentat şi raportul „Sub lupă”, o cercetare referitoare la viaţa persoanelor seropozitive.

Dr. Cristian Irimie, şeful Secţiei Obstetrică Ginecologie de la Spitalul Judeţean Suceava, a declarat că programele naţionale de sănătate, printre care şi cel de HIV/SIDA, ar trebui finanţate coerent, fără sincope în timpul anului, pentru a nu afecta eficienţa tratamentului administrat bolnavilor cronici, care trebuie să fie continuu.

Dr. Irimie este de părere că trebuie alocaţi bani şi pentru prevenţie, nu numai pentru tratamente, iar programele naţionale de sănătate trebuie să fie o prioritate a Ministerului Sănătăţii, nu să cadă numai în grija fundaţiilor şi ong-urilor. El a atras atenţia că nu sunt bani suficienţi pentru ca în Blocul de naştere să se poată face analize de depistare a HIV-SIDA la paciente, astfel că la naştere personalul se poate infecta dat fiind pierderile mari de sânge. Totodată, din cauza fondurilor insuficiente nu mai pot fi asigurate, în sălile de operaţii, nici echipamente pentru operaţii de natură obstetricală, prin programul de prevenţie HIV/SIDA. Dr. Irimie a mai precizat că, în lipsa unui vaccin prin care această boală să poată fi eradicată, educaţia rămâne una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a ei, prin implicarea în mai mare măsură şi a cadrelor didactice.

 

În judeţul Suceava, numărul bolnavilor cu HIV/ SIDA a trecut de 200

 

Preşedintele Fundaţiei Red Ribbon, Dorina Vasile, s-a referit la tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA, care se acordă gratuit prin program naţional, precizând că au existat sincope în aprovizionarea cu medicamente la începutul acestui an, pe parcurs situaţia fiind însă restabilită. Ea a spus că lunar sunt alocate 5,17 miliarde lei vechi pentru tratamentul a 179 de pacienţi cu HIV-SIDA din judeţul Suceava. Dorina Vasile a mai informat că în anul 2014 au fost depistate 16 noi cazuri de persoane infectate cu HIV la pacienţi cu vârsta sub 25 de ani.

Potrivit statisticii realizate de DSP Suceava, sunt 203 suceveni cu HIV/SIDA, din care 179 sunt trataţi pe plan local, iar 12 în diferite clinici din ţară. Mai sunt două persoane care nu au încă nevoie de tratament şi zece care nu se mai află în evidenţele medicilor şi, cel mai probabil, nu mai urmează tratament.

La nivel mondial, 35,3 milioane de persoane trăiesc cu HIV-SIDA, în timp ce aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate zilnic. Dintre acestea, 11.160 trăiesc în România, conform ultimei statistici, publicată pe 30 septembrie 2014.

În cursul anului 2014 au fost înregistrate în România circa 550 cazuri noi de infecţie cu HIV şi se estimează o creştere a numărului de cazuri din cauza creşterii numărului de persoane care îşi administrează droguri intravenos. 

 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI