Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis

Cele 167.000 de ha de pădure solicitate de Biserica din Bucovina rămân în administrarea statului

> Decizia nu mai poate fi atacată la nicio instanţă din România

 padure-stulpicaniÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat ieri verdictul final în disputa dintre Fondul Religionar Bisericesc Ortodox al Bucovinei şi Statul român, prin Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva” şi Direcţia Generală de Finanţe, în legătură cu retrocedarea către primul a aproximativ 167.000 de ha de pădure din fondul forestier al judeţului Suceava.

Magistraţii instanţei supreme au menţinut hotărârea dată de Curtea de Apel Cluj care decidea anul trecut că FRBOB nu este proprietar pe suprafaţa menţionată şi redăm textual: „reclamanta nu a făcut dovada indubitabilă a existenţei dreptului de proprietate şi a întinderii acestuia şi nu dovedit că toate aceste bunuri se află, în prezent, în posesia pârâţilor chemaţi în judecată”.

Altfel spus, imensa suprafaţă de pădure în litigiu rămâne în continuare în administrarea Direcţiei Silvice Suceava, hotărârea Înaltei Curţi fiind definitivă, irevocabilă şi de neatacat în România.

Prin decizia de ieri a ÎCCJ, Fondul Bisericesc din Bucovina este obligat şi la plata a 300.000 de lei, cheltuieli de judecată solicitate de „Romsilva” (cuantum redus din cei peste 700.000 de lei, suma cerută iniţial).

Disputa în instanţă dintre reprezentanţi ai bisericii din Bucovina şi cei ai statului român pentru retrocedarea a 166.813 ha de pădure, începută în urmă cu mai bine de 13 ani şi jumătate, a fost una fierbinte şi grea chiar şi pentru magistraţi.

În 2007, Tribunalul Suceava dădea câştig de cauză Fondului Bisericesc şi îl împroprietărea cu toată suprafaţa, iar Curtea de Apel Timişoara menţinea această hotărâre.

RNP a contracarat, procesul ajungând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care l-a clasat şi trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj, care, după alte multe termene de judecată, s-a pronunţat în favoarea statului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI