Lulu desenează, Lulu pictează

luiza-butnariu-lulu-printesaAm participat cu interes şi curiozitate la prezentarea cărţii ,,Arte vizuale şi abilităţi practice” a profesoarei Cosmina Dragomir, suceveancă de origine, dar care profesează în Bucureşti.

În calitatea mea de profesor de psihologie, întâlnirea şi apoi cartea mi-au confirmat faptul că e nevoie de comunicare între toate categoriile de specialişti, pentru a veni în sprijinul copiilor preşcolari ce vor să se exprime încă înainte de a merge la grădiniţă. Acest lucru l-am observat şi la Lulu, nepoţica mea, care pe 1 Decembrie 2014 va împlini trei ani. Ea desenează şi pictează din iniţiativă proprie, fără a fi îndrumată de un profesor.

Copiii au multă creativitate şi e nevoie mai mult să fie asistaţi, decât să li se ofere modele clasice atunci când desenează sau pictează. Specialiştii susţin că la vârste mici toţi copiii, indiferent de locul unde trăiesc, desenează forme asemănătoare.

Ceea ce mi-a atras atenţia din manualul prezentat a fost maniera liberă în care copilul preşcolar trebuie lăsat să se exprime. Astfel, copilul se joacă şi este fericit, nu simte nicio constrângere. Copiii trăiesc intens lumea culorilor.

Nevoia de libertate se educă de la vârste mici. Manualul este bine conceput, chiar şi pentru părinţii care vor să continue acasă jocul din clasă.

Prin desen copiii îşi exprimă propriile sentimente, iar psihologii susţin că aceştia dau frâu liber temperamentelor înnăscute. Un copil coleric va folosi culori puternice, roşu, violet, iar un copil melancolic va folosi culori şterse, albastru, gri palid.

Folosirea mâinilor duce la dezvoltarea intelectului şi face copiii mai siguri de ei, mai fericiţi şi încrezători în forţele proprii.

Lumea întreagă se schimbă, devine importantă pentru copilul care a început să se exprime prin culoare şi desen.

Prof. LUIZA BUTNARIU

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI