Bucovina – istorie şi legendă

O fâşie dintr-o ţară, între Carpaţi şi Prut, la margini de imperii – „Ţara de sus”; ţară de început de ţară, plai al descălecătorilor de neam. Ţara Muşatinilor, a lui Porumbescu şi a lui Labiş, a lui Eudoxiu Hurmuzachi şi a multor altora ca ei, cărturari de frunte, întemeietori şi ziditori de cultură, de ştiinţă şi conştiinţă românească. O palmă de pământ trudită, brăzdată de râuri cu nume de legendă şi purtătoare de legende, împodobită domneşte cu Putna şi cu Voroneţ. Noi, oamenii locului, îi spunem Bucovina.

Provenind din germană, numele de Bucovina înseamnă „Ţara fagilor” şi aşa a rămas după ocuparea parţială şi vremelnică a nordului Moldovei de către Imperiul Austro-Ungar (1775). În urma reformelor făcute de împăratul Iosif al II-lea, ţinutul şi-a schimbat numele din „Moldova austriacă” în Bucovina (Buchenland), sub supravegherea primului „conducător tehnic montan”, Johann Paul Hoffmann.

Cea mai mare parte a judeţului Suceava ţine de Bucovina, pământ de legendă, cu mare încărcătură istorică şi sufletească pentru românii de pretutindeni, atât de iubit şi de cântat de doamna cântecului popular bucovinean Sofia Vicoveanca.

IULIA CIOBANU,

cl. a VIII-a A, Şcoala Gimnazială Nr. 10 Suceava

 

Notă: Şi iată cum tânăra sculptoriţă despre care vă povesteam nu demult, debutează şi în scris!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI