Şefa DIICOT, arestată pentru 30 de zile

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sâmbătă ca Alina Bica, procuror şef al DIICOT, să fie arestată preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar în care este acuzată de DNA de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Mandate de arestare preventivă au primit şi Emil Nuţiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. Decizia instanţei nu este definitivă, însă executorie. Alina Bica s-a predat sâmbătă dimineaţa la arestul Poliţiei Capitalei.

alina-bicaAlina Bica a fost reţinută joi seara de procurorii DIICOT, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Acuzaţiile se referă la perioada când Bica a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, reprezentând Ministerul Justiţiei, unde ocupa funcţia de secretar de stat. În această calitate, Alina Bica şi ceilalţi membrii ai Comisiei au acceptat să-i plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, deşi, în realitate, acel teren valora mult mai puţin.

Alina Bica şi-a depus demisia din funcţia de procuror şef al DIICOT. Conducerea Parchetului General a confirmat pentru AGERPRES că Alina Bica i-a înaintat procurorului general Tiberiu Niţu demisia din funcţia de procuror al DIICOT şi de şef al structurii DIICOT. Până la numirea unui nou procuror şef al DIICOT, conducerea acestei structuri din Ministerul Public va fi asigurată de Elena Georgiana Hosu, procuror şef adjunct. De altfel, Tiberiu Niţu a declarat vineri că, dacă Alina Bica nu va demisiona din funcţie, atunci va propune să fie revocată din funcţie, iar conducerea DIICOT va fi asigurată de el şi procurorul şef adjunct.

Alina Bica a fost numită în fruntea DIICOT în mai 2013, ea fiind propusă de premierul Victor Ponta, care îndeplinea atunci şi funcţia de ministrul interimar al Justiţiei, primind şi aviz favorabil din partea CSM.

Anterior, ea a ocupat mai multe funcţii, atât în cadrul mai multor parchete, dar şi la Ministerul Justiţiei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI