Nicolas Sarkozy vrea ca Uniunea Europeană să rămână fără jumătate din puterile sale

sarkozyUniunea Europeană trebuie să renunţe la jumătate din puterile sale, a declarat fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, amplificându-şi criticile la adresa blocului comunitar în contextul în care încearcă să fie ales săptămâna viitoare preşedinte al Uniunii pentru a Mişcare Populară (UMP, partid conservator de opoziţie), relatează Reuters. „Vreau să eliminăm jumătate din actualele puteri ale Uniunii Europene”, a spus Sarkozy, adăugând că ar trebui să mai rămână cel mult douăsprezece politici-cheie, printre care politica industrială, agricultura şi cercetarea. „Celelalte trebuie date înapoi statelor membre”, a afirmat el. Sarkozy a spus de asemenea că îşi doreşte că executivul european să-şi piardă puterile de a redacta legi europene. Comentariile lui Sarkozy, făcute în faţa a circa 4.000 de susţinători în oraşul Bordeaux, amintesc de apelurile premierului britanic David Cameron de a reduce puterile UE.

În urmă cu doar câteva săptămâni, Sarkozy a cerut ca Franţa să-şi suspende participarea la Schengen, spaţiul european de liberă circulaţie.

Deşi Franţa a fost mult timp unul dintre cei mai mari susţinători ai Uniunii Europene, sprijinul pentru blocul comunitar s-a diminuat în ultimul deceniu, de teama globalizării.

Sarkozy a revenit în centrul atenţiei după ce a stat departe de politică timp de doi ani. El a anunţat în septembrie că va încerca să câştige şefia UMP la 29 noiembrie. Deşi UMP a fost creată pentru a reuni forţele de centru-dreapta, partidul riscă posibile diviziuni, în special în privinţa rolului UE. Deşi 63% dintre susţinătorii partidului îl vor pe Sarkozy din nou la conducere, cota sa de popularitate a scăzut cu 10% în ultima lună, potrivit unui sondaj făcut public sâmbătă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI