Realizări ale studenților suceveni, la Salonul Național de Inventică și Creație Științifică

Ministerul Tineretului şi Sportului organizează în perioada 19-23 noiembrie 2014, la Complexul Expoziţional Romexpo, Bucureşti, cea de-a XII-a ediţie a Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret, eveniment la care participă şi un colectiv de profesori şi studenţi de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.

„Este o competiţie tradiţională, pornită de nişte persoane inimoase din minister, care au muncit foarte mult, an de an, pentru a organiza competiţia, într-un minister în care majoritatea fondurilor pleacă spre sport. Faptul că există iniţiativa pe plan naţional de a sprijini creativitatea în rândul tinerilor, întrucât sunt puţine astfel de acţiuni, iar faptul că Ministerul Tineretului pune accent pe acest lucru, merită apreciat” a declarat conf. univ. dr. ing. Dan Milici, unul dintre coordonatorii echipelor studenţeşti de la Suceava.

Vor fi expuse, la Romexpo, şase proiecte de cercetare realizate de studenţii suceveni, pliate pe strategia naţională care pune accent pe societate şi populaţie în general. Două lucrări sunt despre performanţa umană, una făcând referire la monitorizarea performanţei umane în rândul sportivilor.

„Este un sistem configurabil care poate fi adaptat foarte uşor de la halteră la bicicletă, la vâslă ş.a.m.d., în care antrenorul are posibilitatea de a detecta micile imprecizii în mişcările sportivilor privind monitorul unui calculator care sesizează disfuncţiile în mişcările executate şi dă posibilitatea antrenorului de a modifica şi îmbunătăţi performanţa sportivilor prin adaptarea programului de pregătire pentru a compensa problemele acestuia”, explică universitarul Dan Milici.

Un alt proiect de cercetare face referire la un sistem robotizat controlat cu o placă de echilibru. Robotul este capabil să măsoare anumiţi parametri de temperatură, umiditate, el deplasându-se şi putând fi controlat de poziţia persoanei care îl conduce, prin înclinarea corpului.

„Este un dispozitiv care îşi găseşte o grămadă de aplicaţii în domeniul tehnicii, în zonele în care, de exemplu, operatorul are nevoie de mâini pentru alte operaţiuni sau chiar pentru ghidarea unor roboţi sau a unor scaune cu rotile de către persoanele cu handicap. Este o aplicaţie utilă, relativ simplă, care va avea un impact puternic asupra societăţii” a mai spus Milici.

Celelalte proiecte studenţeşti expuse la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret de suceveni se referă la monitorizarea poziţiei corecte la calculator a oamenilor, la un sistem de evidenţiere a blocajelor în trafic pentru maşinile de intervenţie, la un sistem de localizare a victimelor catastrofelor naturale şi la un sistem de monitorizare a stărilor psihice.

Proiectul „Sistem de monitorizare a poziţiei corecte la calculator” este realizat de echipa formată din prof. Călin Ciufudean şi studenţii Sorin Andrei Ciocan şi Alexandru Petru Mihăilă. Lucrarea „Sistem versatil computerizat pentru evaluarea performanţelor umane în cadrul antrenamentelor sportive şi de recuperare a bolnavilor”, de prof. Larenţiu Dan Milici şi studentul Andrei Alexandru Bărăscu; „Sistem portabil pentru evidenţierea stărilor emoţionale”, de prof. Larenţiu Dan Milici şi Vlad Mihai Plăcintă, Andreea Alexandra Plăcintă; „Sistem robotizat controlat de la distanţă folosind placa de echilibru”, de prof. Laurenţiu Dan Milici şi Vlad Mihai Plăcintă, Andreea Alexandra Plăcintă; „Young Inventors – Sistem pentru evitarea blocajului în trafic a autovehiculelor de intervenţie”, de prof. Călin Ciufudean şi Dragoş Bogdan Drelciuc, Ioan Casian Ignătescu; „Life finder – Sistem pentru localizarea victimelor catastrofelor naturale”, de prof. Călin Ciufudean şi studentul Abel Lucian Torac Mitric.

Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret se desfăşoară în cadrul Târgului Internaţional „Gaudeamus – carte de învăţătură”. Cu această ocazie au loc expoziţii de invenţii şi idei, vernisaje, conferinţe, mese rotunde şi dezbateri pe diferite domenii ale educaţiei, culturii şi ştiinţei, ale economiei creative.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: