Într-un dosar judecat la Bacău

Opt ani de pușcărie pentru un fost funcționar de bancă sucevean

Doi suceveni implicaţi în fraudarea conturilor a cinci clienţi ai unor unităţi bancare, cauză judecată în ultimii aproximativ trei ani de Tribunalul Bacău, au ajuns miercuri, 19 noiembrie, în arestul IPJ Suceava.

Gheorghe Gavril, de 55 de ani, din Şcheia, a fost condamnat la cinci ani închisoare pentru comiterea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune, fals privind identitatea, fals în declaraţii în vederea emiterii instrumentelor de plată electronică, complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Racolat de capii unei grupări, Gavril Gheorghe, un sucevean ce-şi ducea traiul mai mult pe stradă, a acceptat, contra 700 de lei, un acoperiş deasupra capului, mâncare şi băutură, să joace rolul unui titular de cont bancar şi scoată din el peste 37.500 de euro.

În data de 3 mai 2010, acesta s-a prezentat la sucursala unei bănci din Suceava şi-a declinat identitatea titularului de drept al contului, având şi un act de identitate fals în acest sens, şi, deţinând din sursă sigură digipassul contului, l-a golit.

Joi, după emiterea condamnării, poliţiştii suceveni l-au identificat acasă, la Şcheia, şi l-au condus în arest.

 Adrian Pâslariu, element-cheie în cadrul grupării

 Tribunalul Bacău l-a condamnat ieri la opt ani închisoare şi pe Adrian Pâslariu, de 31 de ani, din Suceava, fost funcţionar al unei bănci din Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, complicitate la înşelăciune, accesare neautorizată a unor sisteme informatice şi abuz în serviciu.

Tânărul sucevean a fost un element-cheie în cadrul grupării a care fraudat conturile mai multor persoane înfiinţate în unităţi bancare sau instituţii financiare nebancare. Prin complicitatea lui Păslariu, capii grupării obţineau datele de identificare ale conturilor, datele personale ale adevăraţilor titulari precum şi digipss-urile (parolele) de acces.

După ce magistraţii băcăuani au pronunţat decizia de condamnare, Adrian Păslariu s-a prezentat singur, miercuri în jurul 18, la sediul IPJ Suceava, împărţind soarta colegului Gavril.

245.520 euro şi 70.000 dolari scoşi fraudulos din conturile a cinci persoane

Adrian Pâslariu şi Gheorghe Gavril au fost arestaţi în anul 2011 într-un dosar de fraude bancare instrumentat de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău.

În 2010, procurorii de crimă organizată primiseră o sesizare din partea unei femei din Bacău care descoperise că din contul ei personal se făcuse un transfer fraudulos de peste 120.000 de lei. Apoi lucrurile au decurs spre un singur deznodământ.

Ulterior, s-a constatat că, în perioada 2009 – 2010, membrii grupării, cu toţii suceveni, au fraudat cinci conturi ale unor clienţi din diverse zone ale ţării. Aceste conturi erau la TBI Credit IFN SA, Credit Europe Bank SA, Cetelem IFN SA Bucureşti, EFG Retail Service IFN.

Victimele fraudelor erau oameni cu bani, care lucrau de mulţi ani în străinătate şi aveau depozite în bănci.

Gruparea în cauză a fost constituită în 2009 de Ovidiu Stelian Năstase, împreună cu soţia lui, Ioana Roxana Năstase, din Suceava. Aceştia au racolat apoi nu numai oameni care să golească conturi grase, dar şi alte persoane care aveau roluri bine definite în contractarea de credite cu documente false. Aceste documente erau realizate de soţii Năstase prin xerocopiere şi inserare de date, chiar la ei acasă.

Persoanele de care ei se foloseau erau sărace, fără locuinţă şi care acceptau uşor să intre în rol în schimbul unor sume mici de bani, mâncare, băutură sau un loc de cazare.

Racolarea unui funcţionar de bancă, în persoana lui Adrian Păslariu, de 29 de ani, pe vremea când acesta a aderat grupării, a fost mană cerească, iar treburile au mers ca unse o vreme, cu un profit nesperat, nu mai mic de 245.520 euro şi 70.000 dolari scoşi din conturi, şi alţi 140.000 de lei din contractarea de credite.

 Liderul grupării, suceveanul Stelian Năstase, 15 ani după gratii, în acelaşi dosar

 În 2011, procurorii DIICOT Bacău au blocat „afacerea” fraudelor bancare şi a creditelor false.

Au procedat atunci la reţinerea mai multor membri ai grupării, 18 dintre ei fiind condamnaţi de Tribunalul Bacău la ani grei de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, accesarea fără drept a unor sisteme informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals în declaraţii şi în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată, şi spălare de bani.

Liderul grupării, Stelian Năstase, arestat încă din 2010, a fost condamnat de magistraţii din Bacău la 15 ani închisoare, în timp ce soţia lui la 10 ani, chiar dacă amândoi negaseră pe tot parcursul urmăririi penale, implicarea în aceste infracţiuni.

Restul persoanelor condamnate în dosar au primit pedepse între trei şi opt ani privare de libertate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI