La Burla şi Mironu, în pofida măsurilor luate de DSP

Cazurile de hepatită continuă să apară în comunitățile de romi

> Direcţia de Sănătate Publică Suceava dă drept cauze nerespectarea regulilor de igienă personală din pricina lipsei apei curente şi insuficienta preocupare pentru educaţia pentru sănătate
 
Evoluţia cazurilor de hepatită acută virală de tip A a cunoscut o creştere accentuată în a doua jumătate a acestui an, în judeţul Suceava, de la începutul anului şi până în prezent fiind semnalate 250 cazuri de îmbolnăvire.

Dacă în primele şase luni ale anului au fost doar 17 cazuri de hepatită A, începând din luna iulie DSP a semnalat „o creştere majoră a numărului de îmbolnăviri”. Astfel, s-au înregistrat 94 de cazuri în trimestrul III şi 139 de cazuri în prima lună din acest trimestru. Majoritatea sunt în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani (109 cazuri), care au domiciliul preponderent în mediul rural.

Actuala epidemie de hepatită a debutat în câteva comune din jurul municipiului Rădăuţi, la Arbore, Marginea şi Horodnic de Sus, focarele din aceste localităţi fiind declarate închise încă din cursul lunii septembrie. Îmbolnăvirile s-au extins apoi în două comunităţi din jurul municipiului Suceava, la Mitocu Dragomirnei şi Şcheia, unde mai apar şi în continuare cazuri sporadice.

Un număr mai mare de îmbolnăviri sunt, în prezent, în două comunităţi din localităţile Burla, unde focarul numără 38 de cazuri, şi Mironu – 56 de cazuri.

„Menţionăm că în toate aceste localităţi îmbolnăvirile au apărut în comunităţile de romi, de unde s-au extins ulterior în unităţile de învăţământ din fiecare localitate. Deşi DSP a intervenit în toate aceste focare cu mijloace specifice de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor – s-au administrat 800 doze de vaccin antihepatitic A, s-au efectuat numeroase dezinfecţii şi s-au distribuit cantităţi importante de substanţe dezinfectante –, continuă să apară îmbolnăviri din cauza contactului strâns între copii, a imposibilităţii respectării regulilor de igienă personală din cauza lipsei apei curente şi a insuficientei preocupări pentru educaţia pentru sănătate” a declarat conducerea DSP Suceava.         

DSP Suceava transmite că această situaţie epidemiologică nu este singulară, în toată ţara înregistrându-se, în cursul acestui an, o creştere a numărului cazurilor de îmbolnăvire, după un interval de aproape 10 ani în care această afecţiune a fost cvasiabsentă”.

Hepatita acută virală de tip A este o boală infecţioasă care afectează ficatul şi este produsă de virusul hepatic A. Este considerată „periculoasă” întrucât este molipsitoare, putând fi transmisă pe calea de infecţie fecal-orală, în condiţiile unei igiene improprii, şi digestivă. 

 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI