Vaccinul pentru imunizarea bebelușilor împotriva hepatitei B lipsește din nou din maternități

Vaccinul pentru imunizarea nou-născuţilor împotriva hepatitei de tip B lipseşte, din nou, din maternităţile sucevene, de circa o săptămână. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a informat ieri că nou-născuţii neimunizaţi încă vor fi vaccinaţi, ulterior, prin reţeaua medicilor de familie, după ce Ministerul Sănătăţii va relua aprovizionarea cu acest vaccin. De asemenea, a precizat că DSP Suceava a solicitat Ministerului Sănătăţii să comunice motivele lipsei vaccinului antihepatitic şi data probabilă a reluării aprovizionării cu acest tip de vaccin. Aprovizionarea „în salturi” cu vaccinul antihepatitic poate afecta desfăşurarea corectă a programului naţional de imunizări şi descuraja părinţii să-şi mai vaccineze copiii, a mai precizat conducerea DSP.

Prima doză de vaccin antihepatitic B se administrează bebeluşilor la 24 de ore de la naştere, următoarele două doze fiind administrate la două luni, respectiv şase luni de la naştere.

Lunar, în maternităţile sucevene se nasc între 600 şi 700 de copii.

Ultima tranşă de 1840 doze vaccin antihepatitic a fost repartizată Sucevei la începutul lunii noiembrie, dată la care erau deja neimunizaţi peste 500 de bebeluşi, deoarece stocul de vaccin se epuizase din luna iunie. Atunci, Ministerul Sănătăţii a motivat că dificultăţile legate de procesul de achiziţionare a vaccinurilor BCG – împotriva tuberculozei şi antihepatitic – au fost cauzate de „lipsa de pe piaţă a produsului”, după cum a informat MS, în condiţiile în care există un număr mic de producători ai acestor vaccinuri.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI