La Centrul de formare profesională „Alfatrening” din Karlsruhe, Germania

30 de elevi din cinci licee tehnologice vor fi instruiţi în proiectarea asistată pe calculator

Elevi din cinci licee tehnologice de la Fălticeni şi Suceava vor beneficia de stagii de formare profesională în Germania, prin proiectul „Cooperare europeană pentru îmbunătăţirea competenţelor profesionale tehnice la elevi, în proiectarea asistată de calculator”, desfăşurat de Asociaţia Şcolară Suceveană pentru Educaţie şi Dezvoltare (ASSED), care asigură managementul administrativ şi financiar.

Coordonatorul proiectului este prof. Olguţa Popa-Ion, de la Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, iar cei 30 de elevi, de clasa a XI-a, care vor pleca în stagii de formare la Centrul de formare profesională „Alfatrening” din Karlsruhe, Germania, vor fi selectaţi de la colegiile tehnice „Mihai Băcescu” Fălticeni, „Al. I. Cuza”, „Petru Muşat”, „Samuil Isopescul” şi de la Colegiul de Industrie Alimentară din Suceava.

Prof. Olguţa Popa-Ion şi preşedintele ASSED, prof. Maria Todereanu, ne-au precizat că selecţia elevilor va fi foarte riguroasă, prin concurs, ei trebuind să se înscrie pe bază de dosare. Concursul va consta dintr-o probă practică şi un interviu în limba engleză. „Ne ducem cu elevi bine pregătiţi, care să fie motivaţi să înveţe şi, la rândul lor să-i înveţe şi pe ceilalţi colegi, fiindcă experienţa dobândită trebuie multiplicată. Ei vor avea o şansă în plus la angajare, mai ales că, în urma stagiului de formare, vor primi un certificat Europass Mobility” a precizat Olguţa Popa-Ion.

Profesoarele implicate în proiect ne-au mai explicat că în iniţierea acestuia s-a plecat de la o nevoie identificată în fiecare şcoală, şi anume lipsa bazei materiale necesară pregătirii elevilor, softuri în special, şi a parteneriatelor cu instituţii de proiectare sau agenţi economici care să le permită pregătirea în domeniul respectiv.

Proiectul are o finanţare de circa 58.000 de euro

 Activităţile propuse în cadrul programului de formare sunt planificate în concordanţă cu obiectivele şi se vor desfăşura pe o perioada de două săptămâni. Astfel, participanţii vor studia prin activităţi practic-aplicative sistemul de proiectare CAD, utilizând programe CAD 2D şi programul Inventor pe teme specifice domeniului de calificare, vor modela şi interpreta documentaţii tehnice 3D, vor realiza şi prezenta diferite proiecte tehnice (echipament electronic/mecanic/electromecanic, piesă, instalaţie electrică), parcurgând etapele de realizare a unui proiect informatizat. În afară de pregătirea propriu-zisă, elevii repsectivi vor comunica în limba engleză şi vor dezvolta competenţe multiculturale.

Proiectul este aprobat prin Programul Erasmus+, are o finanţare de circa 58.000 de euro şi „vine ca răspuns la nevoia elevilor din învăţământul profesional de a-şi îmbunătăţi competenţele necesare în proiectarea asistată de calculator”.

„Rezultatele participării la programul de formare se vor reflecta în creşterea performanţelor şcolare, a motivaţiei şi a interesului elevilor de a participa şi la alte programe de formare profesională, îmbunătăţirea cunoştinţelor lingvistice şi interculturale. Pe termen mediu şi lung, rezultatele proiectului se vor reflecta în îmbunătăţirea activităţii profesionale a viitorilor absolvenţi, care vor avea şanse mai mari de ocupare a unui loc de muncă în domeniul pregătirii profesionale parcurse” a mai precizat prof. Olguţa Popa-Ion.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI