„Mărturisitori” la „Sărbătorile Memoriei”: Dimitrie Savu şi Tiberiu Cosovan

O nouă ediţie a „Sărbătorilor Memoriei” (organizatori: Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Grup Muşatinii, Drăguşanul.ro) a avut loc ieri după-amiază, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene Suceava. Promotorul seriei de manifestări realizate sub acest generic, Ion Drăguşanul, a atras atenţia, în deschidere, asupra importanţei datelor de 6 noiembrie („semnalul unirii”) şi 9 noiembrie, premergătoare celei de 28 noiembrie, devenită „Ziua Bucovinei”, anunţând apoi cine sunt, în calitate de „mărturisitori”, protagoniştii întâlnirii: artistul plastic Dimitrie Savu, alături de jurnalistul şi scriitorul Tiberiu Cosovan. De altfel, numerosul public, format în covârşitoare majoritate de oameni din breslele culturale ale locului, era deja înconjurat de câteva zeci de lucrări (peisaje, dar şi naturi statice) purtând semnătura lui Dimitrie Savu (84 de ani). Pictor portretizat în cuvinte, ca şi lucrările sale, de Ion Drăguşanul, Mihai Pînzaru-PIM şi Constantin Ungureanu-BOX. Printre altele, PIM a transmis şi sugestia ca la târgurile de promovare a judeţului şi Bucovinei să nu se etaleze doar bundiţe şi cârnaţi, ci şi tablouri şi cărţi. Mai târziu, vicepreşedintele CJ Ilie Niţă avea să replice amintind că, în urmă cu aproximativ un an, la sărbătoarea Zilei Naţionale organizată la Ambasada României din Paris, ţara noastră a fost reprezentată inclusiv prin lucrări semnate de artişti din judeţul nostru, totodată amintind că Ziua Bucovinei se sărbătoreşte oficial datorită deputatului Ştefan Alexandru Băişanu.

A doua parte a manifestării a fost dedicată lansării cărţii „Efigii în filigran” (vol. III, „Acorduri afective”) sub semnătura lui Tiberiu Cosovan, exact în ziua în care autorul, unul dintre cei mai importanţi cronicari culturali ai zonei, împlinea o vârstă rotundă, pe care nicidecum nu şi-o arată (…altfel decât în experienţă). Despre carte şi autor a vorbit dintâi Roman Istrati, printre altele apreciind în mod special „eleganţa” nu doar a autorului, ci şi a relaţiilor dezvoltate de el în comunitatea noastră culturală (în acest context, Roman Istrati a anunţat şi el o carte similară, de portrete, pentru la anul). Despre autor au vorbit apoi, inclusiv adresându-i urări, Ion Drăguşanul, managerul Bibliotecii Bucovinei Gabriel Cărăbuş, Ion Cozmei ş.a., fie de la microfon, fie, apoi, din sală. Probabil că, până la urmă, a vorbit mai toată lumea! Fostă colegă de liceu, Carmen Antoaneta Marcean a confirmat, pentru cei cărora nu le-ar fi venit a crede, că Tiberiu Cosovan împlineşte ani 60, ea folosind prilejul şi pentru a ne anunţa, pentru viitorul foarte apropiat, lansarea unei noi cărţi de versuri.

Tiberiu Cosovan, răspunzând cu mulţumiri, a precizat că cele trei volume sub numele „Efigii în filigran” (demers început în 2010 – restituindu-l pe cel jurnalistic, din „Monitorul de Suceava – şi menit să fie „o oglindă a activităţii plastice din acest spaţiu”) conţin 150 de portrete (în aprox. 1000 de pagini), printre altele, remarcând că în sală se află inclusiv „subiecţi” ai săi.

Armonia manifestării a fost întregită de reprizele muzicale asigurate de cantautorul Vasile Purice (piese proprii, din repertoriul trupei „Semnal M”, din care a făcut parte, şi internaţionale), între care a fost rugată să se strecoare amfitrioana instituţiei, Gabriela Teişanu, care a interpretat o doină de la Ilişeşti.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: