„Întotdeauna, cel mai preţios dar este cartea românească”

> Societatea pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina a adus la Cernăuţi 500 de cărţi în limba română

 

La Cernăuţi, după cum v-am mai informat, vineri, 7 noiembrie, s-a desfăşurat evenimentul cultural „Creştini în Europa”, organizat sub egida Guvernului României, în parteneriat cu Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” şi Fundaţia de binefacere „Casa limbii române din Cernăuţi”. Cu această ocazie, oameni de cultură din Rădăuţi au făcut o donaţie de carte scrisă în limba română.

Societatea pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina (SCLRB), filiala Rădăuţi, a adus 500 de cărţi în limba română din toate domeniile, majoritatea fiind donate de profesorul Nicolae Chiţan de la Universitatea din Iaşi, celelalte fiind achiziţionate de societate. De la Ion Burciu, unul din membrii delegaţiei de la Rădăuţi, am aflat că este vorba despre cărţi ce urmează a fi citite de românii din Cernăuţi, acesta fiind al treilea transport de cărţi adus pentru românii din nordul Bucovinei.

„Întotdeauna ne bucurăm pentru cartea în limba română pentru că, din păcate, editarea cărţilor în Ucraina, în limba minorităţilor naţionale, este din ce în ce mai anevoioasă, criza economică fiind una din cauze, dar setea de carte rămâne. Aceste donaţii le redirecţionăm în şcoli şi la cei care au nevoie de ele” ne-a spus Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”.

Profesorul Gheorghe Dolinski, secretarul SCLRB, filiala Rădăuţi, ne-a spus că a venit cu mare bucurie să aducă aceste daruri la Cernăuţi, precizând că cele 500 de cărţi sunt nişte daruri. „Literatura română trebuie citită, trebuie cunoscută şi nu putem face asta decât aducând şi noi cărţi şi contribuind la îmbunătăţirea bibliotecilor din această parte a Bucovinei. Noi aducem în special literatură română, cărţi scrise de scriitori români, şi mai puţin literatură universală, cu toate că trebuie şi aceşti scriitori cunoscuţi” a spus Gheorghe Dolinski.

Cartea în limba română este dorită la Cernăuţi şi în satele din nordul Bucovinei, oamenii spun că este bine primită orice donaţie, pentru că ei caută în continuare în biblioteci cărţi în limba română, fiindcă acestea sunt de negăsit în librăriile din Ucraina.

„Am venit la Cernăuţi cu aceeaşi bucurie şi aceeaşi dragoste frăţească dintotdeauna, aşa cum şi membrii Societăţii pentru Cultura Românească «Mihai Eminescu» vin către noi cu diferite prilejuri. Este luna noiembrie, este «Luna Bucovinei», când au loc multiple activităţi aici şi la noi în ţară. La Rădăuţi şi în celelalte localităţi din zona Bucovinei organizăm evenimente prin care cinstim şi ne amintim că, la 28 Noiembrie 1918, a avut loc proclamarea Unirii Bucovinei cu România, moment istoric important în făurirea statului naţional unitar român, alături de unirea anterioară Basarabiei, la 27 martie, şi de unirea ulterioară a Transilvaniei, la 1 Decembrie 1918.

Ştim că fraţii noştri de aici preţuiesc foarte mult tot ce este cultură românească şi am vrut să fim alături de ei în această frumoasă şi pilduitoare clipă, la spectacolul «Creştini în Europa», care cinsteşte vrednicia domnitorilor români  Dimitrie Cantemir şi Constantin Brâncoveanu. De fiecare dată aducem pentru şcoli şi biblioteci româneşti câteva cărţi pe care le considerăm absolut necesare pentru a învăţa bine, corect, limba şi literatura română. Credem că, întotdeauna, cel mai preţios dar este cartea românească.

Acum am adus şi o carte un pic mai specială, este vorba de revista Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, revistă care, de două numere, de la numărul aniversar în 2012, când s-au împlinit 150 de ani de la înfiinţarea societăţii, se tipăreşte în format de carte. Este o revistă de suflet care ţine la valoarea şi criteriul estetic foarte mult” ne-a declarat Carmen Andronache, preşedinta Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina.

                      

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: