Doar o zi de speranță de libertate pentru judecătorul Bărbuță, procurorul Dâmbu, primarul Olărean și afaceristul Babiuc

Cei patru protagoniști suceveni din dosarul de corupție de care se ocupă DNA București, persoane care se află în arest preventiv la Penitenciarul Gherla, au sperat doar 24 de ore că-și vor revedea familiile.
 

Curtea de Apel Cluj, unde se judecă dosarul în cauză, a decis vineri înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea a arestului la domiciliu pentru judecătorul Bărbuță, procurorul Dumitru Dâmbu, primarul Aurel Olărean și omul de afaceri Constantin Babiuc, care se pregăteau pentru a doua zi să se întoarcă acasă. Procurorii DNA au contestat însă această decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), iar instanța s-a pronunțat sâmbătă seară în favoarea lor, spulberând speranța de libertate a celor patru suceveni. Magistrații ÎCCJ au decis prelungirea arestului preventiv cu încă 30 de zile pentru Bărbuță, Dâmbu, Babiuc și Olărean, anulând clemența arătată cu o zi mai devreme de Curtea de Apel Cluj. Primii trei stau după gratii din 25 iunie, primarul municipiului Rădăuți venindu-le alături abia la mijlocul lunii septembrie. Patru în arest, plus încă opt inculpați în libertate, judecați în același dosar Cei patru au fost trimiși în judecată de procurorii DNA București pentru mai multe infracțiuni de corupție, unele în fază continuată. Ei sunt judecați, după caz, pentru luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiției, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, șantaj, complicitate la această infracțiune și la altele deja menționate, spălare de bani, mită etc., în cadrul unor diverse și complicate operațiuni desfășurate pe principiul „o mână spală pe alta”. Conjunctura principală care i-a băgat după gratii pe Constantin Babiuc și pe judecătorul Bogdan Bărbuță a fost aceea în care cel din urmă a pronunțat în instanță, în favoarea primului, nu mai puțin de 69 de hotărâri judecătorești prin care Babiuc a devenit proprietarul a aproape 42 ha de teren în Rădăuți. Ulterior, această suprafață a fost vândută investitorilor de la Schweighofer, o afacere mai mult decât profitabilă, de cam 1 milion de euro, sumă socotită în dosar ca prejudiciu. În completare, primarul Aurel Olărean și procurorul Dumitru Dâmbu au pus umărul, fiecare cu ce a putut, ca treburile să meargă bine pentru afaceristul din Rădăuți, inclusiv în cazul în care Babiuc a căpătat o parte din imobilul Bibliotecii municipale din Rădăuți, deși instanța îi dăduse câștig de cauză altei persoane. În dosarul în care Bărbuță, Babiuc, Dâmbu și Olărean sunt acuzații principali, au mai fost trimise în judecată încă opt persoane și un agent economic, SC Nikodemus Babiuc SRL, firmă ce aparține afaceristului rădăuțean. Printre ceilalți opt inculpați în dosar se numără și judecătoarea Daniela Mariana Prandea, avocata Isabela Vega, fostul șef al PTF Siret Mihai Prelipcean și primarul localității Marginea, Ioan Onufrei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI