Aeroportul Suceava

Încep lucrările de instalare a noilor sisteme de navigație

> Autoritățile au început discuțiile cu operatorii aerieni
Regia Autonomă „Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian” (ROMATSA) demarează lucrările de instalare a noilor sisteme de navigație pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava. Anunțul a fost făcut joi chiar de directorul ROMATSA, Ion Aurel Stanciu, care a fost prezent pe aeroportul sucevean. Într-o conferință de presă, Stanciu a declarat că a văzut schimbări radicale în urma lucrărilor de modernizare deja executate, iar ROMATSA face toate demersurile pentru investițiile pentru care a optat – ILS-sistemul de aducere a navelor la sol în condiții de vreme rea și VOR-sistem de radio-navigație – să fie executate la timp.
 

El a apreciat că noile sisteme vor fi montate până în luna mai 2015, urmând să fie apoi calibrate astfel încât din august să se poată opera pe acest aeroport. „Ținem aproape. Partea de radio-navigație, partea de specialitate, inclusiv la turnul modern care se construiește prin proiect, va fi asigurată tot de noi”, a spus directorul ROMATSA. El a adăugat că finanțarea se face din bugetul multianual al regiei, fiind vorba de investiții „de câteva milioane de lei”. Șeful administrației județene sucevene, Cătălin Nechifor, a declarat la rândul său că ROMATSA e un partener strategic care vine cu sistemul modern de aducere la sol a aeronavelor, menționând că, din cauza lipsei unui astfel de sistem, au fost ratate la Suceava, numai în sezonul 2012-2013, un număr de 34 de curse, dar că se ratează multe curse din cauza condițiilor meteo nefavorabile și la Cluj-Napoca și Iași. El a subliniat că, în urma lucrărilor care se fac în prezent, aeroportul sucevean va fi cel mai modern din țară și că autoritățile sucevene au început deja discuțiile cu șase operatori aerieni privați, dar și cu Tarom în vederea operării de curse regulate, dar și charter de pe acest aeroport. În prezent la aeroportul din Suceava se continuă turnarea asfaltului la pistă, concomitent cu introducerea sistemului de balizaj, se finalizează noul turn de control, ca și lucrările la aerogară. Aeroportul Suceava a fost închis pentru modernizare începând din 13 ianuarie, lucrările fiind realizate printr-un proiect de 105 milioane de lei din fonduri europene. El și urmează să fie redeschis în toamna acestui an. Lucrările de modernizare la aeroport sunt realizate prin trei proiecte – unul finanțat de ROMATSA, care instalează aparatura de control și trafic aerian, unul de modernizare a pistei și a sistemului de balizaj, finanțat de Uniunea Europeană, și un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile Consiliului Județean. Prin proiectul cu finanțare europeană asigurat prin POS-Transporturi se modernizează pista de rulare, balizajul, se construiește un nou turn de control și se pregătește terenul pentru amplasarea sistemului de navigație.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: