Sucevenii riscă să rămână iar fără apă caldă și căldură

Bioenergy Suceava a notificat Termica SA și Primăria Suceava că din data de 9 noiembrie va închide centrala termică a orașului, iar sucevenii abonați la serviciul centralizat vor rămâne din nou fără apă caldă și căldură. Producătorul de energie termică Bioenergy SRL Suceava a anunțat într-o adresă transmisă ieri Termica SA, firma care se ocupă de transportul și distribuția agentului termic, că din data de 9 noiembrie va fi reînchisă centrala termică dacă până în data de 7 noiembrie nu se va achita întreaga creanță de 15,9 milioane de lei și majorările de întârziere la plată de peste 900.000 de lei.
 

Bioenergy

„Reiterăm, astfel cum am făcut-o de numeroase ori, că suntem în mod continuu supuși riscului imposibilității achitării furnizorilor noștri de resurse, dat fiind cuantumul și vechimea creanțelor datorate, iar în data de 9 noiembrie 2014 vom fi nevoiți să reînchidem centrala, fapt de care Termica SA este singură și deplin răspunzătoare și de natură să afecteze nu doar interesele noastre, ci și pe ale locuitorilor municipiului Suceava, beneficiarii finali ai serviciului furnizat, în plin sezon de toamnă-iarnă” se arată în adresa semnată de directorul general al Bioenergy Suceava, Vasile Ilie. Potrivit acestuia, repornirea centralei termice, în urmă cu două săptămâni, a fost făcută cu efortul financiar propriu al acționarilor societății. „Suma de două milioane de lei promisă de două săptămâni nu a fost virată nici până acum. Termica nu a efectuat nicio plată în ultimele două săptămâni, deși încasează zilnic sume de bani de la populație și agenții economici. Există riscul major de închidere a centralei din cauza lipsei de biomasă și din cauza întreruperii fluxului financiar” a spus Ilie. Prefectul județului Suceava, Florin Sinescu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că vor fi făcute toate eforturile pentru ca populația să nu rămână fără apă caldă și căldură. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că în această dimineață s-au virat de la Guvern spre Primăria Suceava două milioane de lei reprezentând subvenții, urmând ca banii să fie transmiși la Termica SA, iar de acolo la Bioenergy. „Dacă ritmul de încasare și de virare a banilor către Bioenergy este corect și vine și subvenția de la Primărie, putem găsi o variantă de finanțare pentru biomasă” a spus prefectul. Sinescu a menționat că dacă va fi nevoie se va mai apela la ajutorul Guvernului pentru a se primi fonduri, astfel încât să fie asigurate apa caldă și căldura pentru suceveni. Centrala electrotermică a municipiului Suceava a fost oprită, în 7 octombrie, după ce au fost consumate cantitățile disponibile de biomasă, iar furnizarea de apă caldă în municipiul Suceava și de energie electrică în sistemul energetic au fost sistate. Repornirea centralei în urmă cu două săptămâni s-a făcut după semnarea unui protocol între Bioenergy și Termica SA, girat de Primăria Suceava, care prevede că minim 42% din încasările de la populație vor fi virate de Termica SA în contul Bioenergy, iar municipalitatea a promis că va transfera către Bioenergy suma de două milioane de lei pe care o va primi de la Guvern în contul subvenției la încălzire. Bioenergy alimentează cu căldură și apă caldă 60.000 de clienți din peste 20.000 de locuințe din Suceava, dar și 2.000 de firme.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: