Și totuși…

(…) ceea ce s-a petrecut la Negostina se intitulează: “65 de ani de afirmare a activității culturale la Negostina”. Așa-i dau eu titlul, iar dacă greșesc, îmi fac “mea culpa”.
 

Organizatorii acestei activități au fost UUR – Ținutul Bucovina, UUR-Negostina, Primăria comunei Bălcăuți. Au condus „ostilitățile”: Boreslaw Petrașuc, președintele UUR – Ținutul Bucovina, și profesorii Nicolae Maidaniuc, Ioan Chideșciuc și Eusebie Fraseniuc. Din partea DRI a participat doamna consilier Iaroslava Kolotelo. Profesorul Nicolae Maidaniuc a trecut în revistă activitățile corului, echipei de teatru, formației de mandoline, ansamblului “Vocile Negostinei”, precum și ansamblului de dansuri “Cervona Calena”. Iată și numele instructorilor (din ultimii 65 de ani): Dumitru Arici, Oleg Petracovici, Valerian Ianoș (Fie-le țărâna ușoară!), Nicolae Maidaniuc, Mihai Voloșciuc, Felicia Grigoraș, Nicolae Kramar, Iulian Chideșa. Profesorii Ioan Chideșciuc, Eusebie Fraseniuc și Nicolae Maidaniuc au avut cuvinte de caldă prețuire la adresa scriitorilor de limbă ucraineană Ioan Abramiuc, Ioan Chideșa, Ivan Nepohoda, Vasile Clem, Pavlo Șovcaliuc, trecuți la cele veșnice. Pentru ei s-a ținut un moment de reculegere. La ora actuală, Negostina se mândrește cu următorii autori de cărți: Mihai Voloșciuc, Ioan Chideșciuc, Eusebie Fraseniuc, Nicolae Maidaniuc, Victor Nicolae Cossaris, Vasile Krekun și Cezar Pesclevei. Se înțelege că a urmat un frumos program artistic. Corul “REZONANS” din Cernăuți, sub bagheta lui Andrii Plișka, a interpretat o serie de cântece ucrainene, iar câteva coriste au interpretat și cântece românești. Au evoluat apoi “Soacrele”, ansamblul UUR – Ținutul Bucovina, instructor Aurora Huțan. Ansamblul de dansuri “Kozaciok” din Bălcăuți, instructor prof. Petru Șoiman, a primit ropote de aplauze. „Vocile Negostinei”, instructor prof. Nicolae Kramar și ansamblul de dansuri „Cervona Calena”, instructor prof. Iulian Chideșa, au evoluat magistral. De apreciat faptul că în două sate vecine, Bălcăuți și Negostina, din aceeași comună, există două ansambluri de dansuri, „Kozaciok” și „Cervona Calena”, care sunt formidabile! Acesta este cuvântul. Festivitatea s-a încheiat cu „Suspină Niprul”, pe versurile poetului național al Ucrainei, Taras Șevcenko, cântat de artiști și spectatori. Aceasta este o relatare scurtă și imparțială. Dar aș fi relatat in extenso, nu cred că ar fi încăput în câteva pagini din Crai nou.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: