Prin punerea în aplicare a unui sistem modern de monitorizare cu stații automate (EAST AVERT)

Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor în bazinele superioare Prut și Siret

Administrația Bazinală de Apă Siret, cu sprijinul Uniunii Europene, implementează proiectul „Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor în bazinele superioare Prut și Siret, prin punerea în aplicare a unui sistem modern de monitorizare cu stații automate” (EAST AVERT) – MIS ETC 966. Acesta se derulează prin Programul Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova.
 

În proiect sunt implicați opt parteneri, după cum urmează: Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice – Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad, Administrația Bazinală de Apă Siret, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Agenția ”Apele Moldovei”, Direcția Apelor Nistru – Prut, Centrul Regional de Hidrometeorologie Cernăuți, Centrul EcoResource Ucraina. Proiectul își propune protecția zonelor de graniță de riscul la inundații prin măsuri preventive. Îmbunătățirea monitorizării cursurilor superioare ale celor două râuri este necesară, având în vedere că România si Republica Moldova sunt țări situate în aval în raport cu Ucraina, iar îmbunătățirea culegerii de date și a transmiterii acestora ar duce la un management mai bun al apelor, astfel încât, în situații de urgență (ploi torențiale, poluări accidentale) să fie posibilă intervenția în timp util, pentru diminuarea posibilelor pagube. Obiectivele proiectului constau în: elaborarea unui sistem informațional trilateral de gestionare a apei și a situațiilor de urgență, modernizarea sistemului de informații și prognoză hidrologică, cartografierea evenimentelor istorice de inundații și măsuri de prevenire în zonele cu risc crescut, instalarea a 26 de stații automate (din care două pe teritoriul României), echiparea a 13 dispecerate (dintre care nouă pe teritoriul României) și a șase centre de prognoză (din care trei în România), lucrări de îmbunătățire a funcționalității Complexului Hidrotehnic și Barajului Stânca-Costești, precum și colaborarea în vederea îmbunătățirii acordurilor bilaterale în caz de inundații. Proiectul are o valoare de aproximativ 9,3 mil. euro (41,57 mil. lei) dintre care 90 % reprezintă fonduri asigurate din Instrumentul European de Vecinătate și Parteneriat prin Programul Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, iar 10% fiind cofinanțare asigurată de partenerii în proiect. (Comunicat de presă)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: