Sucevenii nu vor primi apă caldă și, pe deasupra, vor suferi și de frig

> „În măsura în care nu se înregistrează niciun progres la încasări, nu văd, nici în această săptămână, reluarea furnizării agentului termic pentru apă caldă și încălzire” a precizat, ieri, primarul Ion Lungu, în cadrul întâlnirii extraordinare cu șefii asociațiilor de proprietari > De la oprirea centralei pe biomasă, 10 asociații de proprietari nu au încasat nici măcar un leu de la consumatorii casnici, iar alte 30 au adunat între 1 și 2% din datorii.
 

Nu există aproape nicio șansă ca, în această săptămână, apa caldă să revină la robinetele locuitorilor municipiului Suceava branșați la termoficarea centralizată. Pe de altă parte, ținând cont de prognozele meteorologice care avertizează asupra coborârii temperaturilor exterioare până la pragul de îngheț, sucevenii vor fi nevoiți să dârdâie de frig în case, școli sau la locul de muncă. Neplăcuta perspectivă a fost revelată ieri, cu prilejul unei întâlniri extraordinare a conducerii Primăriei cu diriguitorii asociațiilor de proprietari, cauza acestei situații fiind neonorarea de către rău-platnici a obligațiilor restante către transportatorul de agent termic Termica – facturi reprezentând contravaloarea serviciilor de alimentare cu apă caldă și căldură. Potrivit primarului Ion Lungu, până pe 17 octombrie, intrările în casierii erau de circa 643.500 de lei, din necesarul evaluat la aproximativ 4,4 milioane de lei, adică echivalentul a 1 milion de euro. „Dacă nu se plătește, vom rămâne fără apă caldă și căldură. Aceasta este realitatea. Cu toate eforturile făcute, și în speranța de a obține 20 de miliarde de lei vechi de la Guvernul României, lucrurile tot nu se rezolvă” a reliefat șeful administrației locale sucevene. Printr-o adresă, producătorul de energie termică Bioenergy a înștiințat Primăria municipiului Suceava că, până vineri, în conturile societății trebuie să intre 4,2 milioane de lei, iar dacă suma de 2 milioane de lei de la bugetul central va sosi la Suceava, necesarul ar mai fi de încă 2,2 milioane de lei. Întrucât municipalitatea este cu plata la zi în ceea ce privește achitarea diferenței dintre tarifele practicate la energia termică, singura speranță rămâne creșterea nivelului debitelor care revin consumatorilor casnici. În ultimele două săptămâni, mai exact în intervalul scurs de la încetarea furnizării apei calde, 10 asociații de proprietari nu au încasat nici măcar un leu de la beneficiarii sistemului centralizat de termoficare. Alte 30 de asociații au adunat între 1 și 2% din datorii, cea mai mare sumă strânsă, proporțional cu restanțele acumulate, fiind de 60.000 de lei, 7,2% din total, performanță aparținând Asociației nr. 52. Un exemplu negativ este cel al Asociației nr. 41, care a recuperat 990 de lei din datorii de 1,1 milioane de lei. De menționat este faptul că dintre cele 106 asociații de proprietari care funcționează în municipiul Suceava, doar 40 sunt cu plata la zi. „Îmi cer scuze sucevenilor, pentru că nu este corect să suporte consecințele cei care sunt cu plata la zi. Din păcate sunt unii care ne sfidează. În aceste condiții, cu toată sinceritatea, în măsura în care nu se înregistrează niciun progres la încasări, nu văd nici în această săptămână, reluarea furnizării agentului termic pentru apă caldă și încălzire” a conchis primarul Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: