În comparație cu anul trecut, până la 1 septembrie

Insolvența în rândul firmelor sucevene s-a redus cu aproape o treime

> Insolvența este definită ca fiind acea stare patrimonială a debitorului caracterizată prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor scadente
 

Insolvența pare să facă mai puține victime în județul Suceava. Cel puțin așa se poate concluziona din statisticile făcute publice de Oficiul Registrului Comerțului, potrivit cărora, în intervalul 1 ianuarie – 31 august 2014, insolvența a fost cerută de 200 de societăți comerciale sucevene. În intervalul similar al anului anterior, procedura insolvenței a fost declarată de 287 de firme din județ, ceea ce, practic, înseamnă că în 2014 asistăm la o diminuare cu 30% a numărului agenților economici care s-au aflat în impas economico-financiar grav. Până la 1 septembrie a.c., la nivel național, au fost declarate de instanță ca fiind insolvente 15.765 de societăți comerciale, județul Suceava deținând mai puțin de 1,3% din totalul acestora. Față de anul 2013, numărul firmelor afectate de insolvență a crescut în 14 județe (Suceava făcând parte din eșalonul restului de 27) și în municipiul București, în care fenomenul cu pricina s-a înscris pe un trend descendent. Anul trecut, în județul Suceava, cel mai răsunător caz a fost cel al societății comerciale Termica, care a ajuns în situația reglementată de Legea nr.86/2006 privind procedura insolvenței, după o lungă perioadă de probleme economico-financiare. În momentul în care starea lucrurilor a devenit evidentă din acest punct de vedere, la 11 iunie 2013, Consiliul de Administrație al Termica a luat hotărârea de a se adresa instanței și a cere Tribunalului Suceava, Secția Civilă, declanșarea procedurii generale a insolvenței și reorganizarea activității societății. În motivarea cererii, s-a arătat că în patrimoniul societății există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichidități și că, din cauza insuficienței fondurilor bănești, Termica nu va mai putea plăti datoriile exigibile către creditori, valoarea acestora fiind, la acea dată, de 45,64 de milioane de lei. Constatând că sunt îndeplinite condițiile art. 27 din Legea privind procedura insolvenței, judecătorul sindic a constatat că societatea comercială Termica este în incapacitate de plăți și a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței împotriva debitoarei. În temeiul aceleiași legi, în calitate de administrator judiciar a fost desemnat consorțiul format din practicienii în insolvență MGA Insolvency SPRL Suceava, Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL și Accer IUPRL Suceava. Insolvența este definită de art. 3, pct. 1 al Legii nr. 85/2006 ca fiind acea stare patrimonială a debitorului caracterizată prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor exigibile, obligații care au ca obiect o sumă de bani, cele cu altă destinație făcând obiectul dreptului comun.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: